Кабмін хоче спростити процедуру створення політичних партій

17:51, 18 березня 2023
Урядовці затвердили Державну антикорупційну програму, якою, зокрема, передбачено скасування вимоги щодо збору підписів при реєстрації політичної партії.
Кабмін хоче спростити процедуру створення політичних партій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів планує спростити процедуру створення політичних партій. Про це йдеться в Державній антикорупційній програмі на 2023-2025 роки, яку опубліковано на сайті уряду.

Згідно з документом, планується внести зміни до законодавства для забезпечення сприятливих умов для створення політичних партій. З цією метою планується подати на розгляд парламенту законодавчий акт (вочевидь йдеться про зміни до закону «про політичні партії») яким буде виключено вимогу до рішення про утворення політичної партії щодо збору підписів:

а) в кількості не менше 10 тис. громадян України, які відповідно до Конституції України мають право голосу на виборах;

б) зібраними не менш як у двох третинах районів мм. Києва і Севастополя, а також не менш як у двох третинах районів Автономної Республіки Крим.

Водночас пропонується законодавчо зобов’язати Центральну виборчу комісію щороку до 1 лютого подавати до Мін’юсту інформацію про невисування та нереєстрацію політичною партією протягом останніх десяти років своїх кандидатів на виборах Президента України, виборах народних депутатів України або кандидатів у депутати не менше ніж у п’ятьох обласних радах на місцевих виборах станом на 1 січня відповідного року і, відповідно, на підставі цих даних зобов’язати Мінюст звертатися до суду з позовом про анулювання державної реєстрації політичної партії.

Слід зазначити, що стаття 24 закону «про політичні партії» визначає, що Мінюст звертається до суду стосовно анулювання реєстрації партії, яка протягом 10 років не бере участі у виборах. Однак ця норма не імперативна.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується на 10 років заборонити балотуватися до парламенту особам, які на момент введення воєнного стану були членами ОПЗЖ.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області