В Україні готуються змінити порядок вручення судових повісток по кримінальних справах

12:04, 22 березня 2023
Верховна Рада схвалила за основу законопроект, яким пропонується вважати днем вручення повістки день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи.
В Україні готуються змінити порядок вручення судових повісток по кримінальних справах
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 березня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект 8219, яким пропонується змінити у КПК порядок вручення повістки до суду, підставу для скасування судового рішення, а також дозволити адвокатам брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з будь-якого місця з телефону або планшету.

Законопроект внесений головою Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом.

Зокрема, пропонується, що днем вручення повістки про виклик до слідчого судді, суду у разі використання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та/або її окремої підсистеми (модуля) є день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи.

Відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи офіційна електронна адреса - сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів.

Зауважимо, що у листопаді 2021 року Верховна Рада ухвалила за основу доопрацьований  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес 3860-д.

Втім, незважаючи на те, що над проектом працювали досить довго, далі законопроект не пішов.

Разом з тим, 4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями 7574-д.

Прикінцевими положеннями проекту Закону запропоновано встановити, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом 30 днів з дати опублікування цього Закону. Фізичні особи – підприємці будуть реєструвати електронні кабінети в ЄСІТС протягом 4-х місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Нагадаємо, раніше суддя Касаційного цивільного суду ВС Наталія Сакара під час онлайн-семінару, організованому КЦС ВС, звернула увагу, що в ЦПК в якості належного способу повідомлення закріплено направлення повідомлення саме на офіційну електронну пошту.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді