Позивач напав на відому суддю прямо в суді і змушував її відмовитись від розгляду його справи

08:05, 11 квітня 2023
Неприємний для судової влади інцидент стався в місті Кривий Ріг.
Позивач напав на відому суддю прямо в суді і змушував її відмовитись від розгляду його справи
Джерело фото - Facebook-сторінка Дзержинського райсуду міста Кривого Рогу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Тиск на суддів під час здійснення правосуддя поступово повертається в зали судових засідань та будівлі українських судів.

Як зазначила у своєму повідомлені у Вищу раду правосуддя суддя Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Ольга Чайкіна, у листопаді 2022 року в провадження судді поступила цивільна справа за позовом місцевого мешканця про відшкодування шкоди, завданої протиправним відключенням електроенергії на об’єкті підприємницької діяльності, відновлення права на ведення господарської діяльності, відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Відкриваючи провадження по справі, суддя постановила здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, тобто суд визначив, що явка сторін не є обов’язковою. Втім, відсутність належного сповіщення відповідача унеможливила швидкий розгляд справи по суті, внаслідок чого судове засідання у заплановані строки не відбулося.

Перебуваючи в Дзержинському райсуді Кривого Рогу по своїй іншій справі, позивач в один з днів зайшов до приймальні судді О. Чайкіної, влаштував сварку з помічником судді та досить агресивно вимагав пояснити суть прийнятого суддею рішення.

Позивачу роз’яснили, що відкладення розгляду його справи було пов’язано з відсутністю відомостей про належне сповіщення відповідача та відсутності внаслідок цього відзиву на позовну заяву.

Однак, судячи з усього, позивач виявився незадоволеним роз’ясненнями помічника судді.

Дочекавшись суддю в коридорі суду, позивач в зухвалій формі почав вимагати пояснень вже від самої Ольги Чайкіної. Після цього чоловік спробував притиснути суддю до стіни коридору, ймовірно, з метою вчинення психологічного тиску.

Через деякий час чоловік знов побачив Ольгу Чайкіну в коридорі суду та знов почав чіплятись до судді. Втім, суддя вирішила не піддаватися на провокацію та не стала викликати судову охорону.

У подальшому, учасник процесу, вочевидь, вирішив створити підстави для усунення Ольги Чайкіної від розгляду справи та продовжив провокувати конфлікти з суддею.

Так, 27 березня 2023 року в судовому засіданні він заявив, що це суддя Ольга Чайкіна напала на нього в коридорі суду, а відтак він змушений заявити їй відвід.

30 березня збори суддів Дзержинського райсуду Кривого Рогу вирішили звернутись до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання.

Одночасно з цим, на зазначених зборах Ольга Чайкіна була обрана головою суду.

Дізнавшись про це, чоловік почав робити щодо судді дискредитуючи дописи в соціальних мережах.

З огляду на зазначені події Ольга Чайкіна звернулася до ВРП з проханням вжити заходів, які необхідні для забезпечення незалежності судді та авторитету правосуддя.

Зазначимо, що Ольга Чайкіна є достатньо відомою суддею за межами Кривого Рогу. Вона неодноразово обиралась делегатом на з’їзди суддів від місцевих судів Дніпропетровської області, а в 2018-2019 роках досить вдало брала участь у конкурсі на посаду судді Вищого антикорупційного суду, за підсумками якого потрапила у фінальний рейтинг, дещо не добравши балів для призначення на посаду судді ВАКС.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду