Вода стікає по стінах, немає оргтехніки та конвойних приміщень: в яких умовах працює частина судів Миколаївської області та що зробила ДСА

17:35, 17 квітня 2023
Для частини судів Миколаївської області ДСА України не забезпечила належні організаційні та матеріально-технічні умови для функціонування.
Вода стікає по стінах, немає оргтехніки та конвойних приміщень: в яких умовах працює частина судів Миколаївської області та що зробила ДСА
Фото: grivna.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державна судова адміністрація України, на жаль, не забезпечила належні організаційні, матеріально-технічні умови для функціонування для частини судів Миколаївської області. Разом з тим, ці суди не припиняють свою роботу і під час війни. Про те, на якому рівні забезпечені потреби, суди розповіли у відповідях на запит «Судово-юридичної газети».

Так, у відповіді в. о. голови Баштанського районного суду Миколаївської області Сергія Янчука зазначено, що суд не забезпечено технікою на належному рівні, спостерігається гостра нестача останньої, а наявна техніка є морально застарілою та підлягає списанню.

Списання не здійснювалося з 2019 року. Також є потреба в канцелярії, хімії, меблях, господарських товарах.

Стосовно того, чи забезпечено суд необхідною кількістю працівників апарату суду, у Баштанському районному суді Миколаївської області зазначили, що штатфактом передбачено 23 штатних одиниці, але цього недостатньо для забезпечення роботи суду на належному рівні. Також в суді спостерігається кадровий голод у зв’язку з низьким рівнем заробітної плати.

ДСА України на мінімальному рівні здійснює заходи щодо утримання, ремонту приміщення суду. В суді є потреба проведення поточного ремонту приміщення (а саме кабінетів, санітарних вузлів, порогу суду), заміни електропроводки, газове обладнання є застарілим та не енергоефективним.

Матеріальне забезпечення працівників суду є на вкрай низькому рівні, що породжує відтік кваліфікованих кадрів.

Суд постійно звертається до ТУ ДСА в Миколаївській області з обґрунтованими поданнями щодо належної роботи суду. Частина питань вирішується, інші ж залишаються невирішеними через брак фінансування.

«Державна судова адміністрація України, на жаль, не забезпечила належні організаційні, матеріально-технічні умови для функціонування судів», - констатував суд.

В. о. голови Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області Олег Вуїв зауважив, що організаційні та матеріально-технічні умови не дозволяють забезпечити належні умови для функціонування суду.

Зокрема, площа суду становить 539 кв м, що навіть на 50% не задовольняє потреби.

Згідно штатного розпису у суді 12 суддів та працівників 55 осіб, а залів судового засідання лише три (два з них для розгляду кримінальних справ і один для розгляду цивільних справ).

У суді відсутні:

  • Конвойне приміщення
  • Камери для підсудних та санвузол для підсудних
  • Кімната для роботи адвоката з підсудним (засудженим)
  • Кімната для здійснення обшуку осіб, що були взяті під варту в залі судових засідань
  • Бокс для заїзду автозаку

У приміщенні суду не забезпечений ізольований маршрут конвоювання обвинувачених (підозрюваних, засуджених) від службового входу суду до залів судових засідань

Крім того, не вистачає:

  • Належного обладнання для проведення аудіо та відео фіксації судових засідань
  • Потребує оновлення серверне обладнання, а також оновлення бази персональних комп’ютерів, периферійних пристроїв
  • Особливо гостро відчувається відсутність блоків безперебійного живлення.

Фінансування на заправку та обслуговування оргтехніки протягом 2022 року зменшилося в чотири рази, а протягом 2023 року станом на дату надання відповіді (17 квітня) взагалі не було.

Апарат суду потребує додаткових кадрів: наразі наявні кілька вакантних посад. Низька оплата праці працівників апарату суду не дає змоги заповнити нагальну потребу у працівниках.

Приміщення суду потребує ремонту, покриття даху перебуває у неналежному стані, відсутні належний ремонт в залах судових засідань та частині кабінетів працівників суду.

Архів суду, який розташований в підвальному приміщення взагалі перебуває в непридатному для використання стані, внаслідок невідповідності вказаного приміщення вимоги СНіП в ньому надмірна вологість, що призводить до пошкодження справ.

Крім того, через несправність жолобів водовідення під час дощу, вода стікає по стінам, одна стіна не утеплена.

Фінансування потреб суду скоротилося за останні роки, наразі є проблеми щодо недостатньо кількості коштів, виділених на знаки поштової оплати, конверти, канцелярські та господарські товари, а також інші поточні витрати. Стимулюючі виплати працівникам апарату відсутні.

Суд неодноразово звертався до ТУ ДСА у Миколаївській області та ДСА України із питаннями щодо забезпечення належних умов для здійснення правосуддя, але питання так і залишилося невирішеним.

Голова Ленінського районного суду Миколаєва Надія Рум’янцева повідомила, що найбільш болючим питанням залишається оплата праці працівників судів, яка і створює низький моральний дух та відчуття багаторічної безнадії змін на краще.

Для збереження професійного та кваліфікованого апарату суду вимагається збільшення розміру зарплати працівників апарату суду.

Суд звертався до ДСА України стосовно низького матеріального забезпечення апарату суду, але вказана проблема вирішена не була.

Також у суді недоукомплектовано штат суддів. За штатом має бути 14 суддів, але фактично їх 9. В зв’язку з тим, що 5 посад суддів є вакантними, наявне надмірне навантаження в суді. Це стало причиною звернень голови суду, починаючи з 2019 року, до ДСА України про необхідність розгляду питання щодо відрядження суддів до Ленінського районного суду Миколаєва для забезпечення належних умов доступу громадян до правосуддя.

В цілому, потреби суду задоволені на мінімальному рівні.

Комп’ютерною та оргтехнікою, звуко- та відеозаписувальні технічними засобами суд не забезпечується з 2021 року. Вони зістаріються, ламаються та потребують заміни.

Меблями суд останній раз забезпечувався у 2017 році. Наприкінці 2016 року ДСА для розміщення Ленінського РС придбала два поверхи адмінбудівлі за адресою Космонавтів, 81. Але ремонтні роботи приміщення суду не проводилися з 2017 року.

Суд постійно звертається до ТУ ДСА у Миколаївській області, але здебільшого такі подання або лишаються взагалі без відповіді, або повідомляється про відсутність коштів.  

Голова Корабельного районного суду Миколаєва Яна Чернявська розповіла, що в умовах воєнного стану Корабельний районний суд продовжував здійснювати правосуддя з урахуванням встановленого особливого режиму роботи, зумовленого безпосередньою близькістю Корабельного району міста Миколаєва до проведення бойових дій на межі Миколаївської та Херсонської областей. «Тому необхідності втручання ДСА України в питання працевлаштування наших працівників не було», зазначила голова суду.

У Корабельному райсуді наразі є вакантними дві посади головного спеціаліста, дві посади судового розпорядника, три – секретаря судового засідання, 4 – секретаря суду та одна – старшого судового розпорядника.

Корабельний районний суд розташований в двох приміщеннях у Миколаєві за адресами вул. Самойловича, 29-А та вул. Самойловича, 20-А. На сьогодні суд оцінює свої потреби у необхідності проведення капітального та поточного ремонтів у будівлі суду, що розташована за адресою вулиця Самойловича, 20-А, яка зазнала пошкоджень від ракетного удару з 3.11.2022 по 4.11.2022 та очікує видатки на цей та майбутній рік.

Після пошкодження вибуховою хвилею від обстрілів приміщення суду по вулиці Самойловича, 20-А, керівник апарату склав та скерував ТУ ДСА три подання щодо відновлення мережі інтернет та поточного ремонту.

Наразі через аварійно-технічний стан другого приміщення, відсутності там інтернету та зв’язку із сервером з основним приміщенням через пошкодження вибуховою хвилею від обстрілів біля прокладеного оптоволоконного кабелю, судді та працівники суду вимушені розташовуватися в одному приміщенні суду по вулиці Самойловича, 29-А.

Крім того, в приміщенні суду по вулиці Самойловича, 29-А розташовані 5 залів судового засідання, з них у 4 залах встановлено комп’ютерну техніку – чотири системи звукозапису та дві системи відеоконференцзв’язку.

На жаль, на теперішній час в умовах воєнного двох діючих систем відеоконференцзв’язку недостатньо у зв’язку зі збільшенням проведення слухання судових справ в режимі відеоконференції.

Судом були направлені до ТУ ДСА в Миколаївській області відповідні подання.

ДСА через його ТУ ДСА в Миколаївській області забезпечило суд поштовими марками, здійснюється оплата інтернет-зв’язку та міських телефонів тощо. Наразі вирішується питання щодо ремонту електромережі суду по вулиці Самойловича, 29-А.

Проте суд потребує підсилання його матеріального-технічного рівня та збільшення видатків на поточний рік.

Втім, незважаючи на те, що працівники суду працюють в умовах загрози своєму життю, вони все ще отримують зарплату на мінімальному рівні (як і в інших судах Миколаївської області).

«Найбільш болючим залишається питання оплати праці працівників судів, яка створює низький моральний дух та відчуття багаторічної безнадії змін на краще. Для збереження професійного та кваліфікованого апарату необхідно збільшити розмір заробітної плати працівників апарату», - зауважила Яна Чернявська.

Як зазначили у суді, через відтік кадрів навантаження на працюючих працівників зросло, що викликає подальшу плинність досвідчених кадрів.

В Арбузинському райсуді Миколаївської області зазначили, що ТУ ДСА в Миколаївській області забезпечує умови для функціонування суду у мінімальних межах.

З питань матеріально-технічного забезпечення суду керівник апарату направляв відповідні подання до ТУ ДСА. У випадках неналежного реагування на подання керівника апарату у 2022 році – 1 кварталі 2023 року головою суду двічі направлялись листи на адресу керівника ТУ. Вказані листи стосувалися придбання важливих предметів для діяльності суду в умовах аварійних відключень електропостачання та відсутності тривалий час електроенергії: генератора та акумуляторних батарей для роботи комп’ютерної техніки.

Однак на вказані листи надійшли відповіді про те, що при проведення закупівлі у 2023 році такі прохання будуть враховані у межах кошторисних призначень, зазначено у відповіді в. о. голови Арбузинського райсуду Миколаївської області Тетяни Кологриви.

У апараті є три вакансії працівників суду, але загалом в суді 17 працівників апарату, що, за словами суду, є достатнім.

Березанський районний суд Миколаївської області зазначив, що бюджетні кошти, що виділяються, задовольняють потреби суду на мінімально допустимому рівні. Суд забезпечений сталим інтернет-зв’язком, поштовими марками, папером, частково канцелярією. Звернень суду до ДСА стосовно забезпечення належних умов функціонування суду не було.

З 4 суддів за штатом працюють 2 судді. Є одна вакансія в апараті суду.

У Доманівському районному суді Миколаївської області є 4 вакансії в апараті суду та дві вакансії судді.

За виділені кошти ДСА України та ТУ ДСА в Миколаївській області було побудовано гараж для автомобіля, проведена заміна покрівлі будівлі суду, а також проведено косметичний ремонт в кабінеті канцелярії суду та здійснена заміна санвузлів.

Зарплата працівникам апарату виплачується з доплатою до мінімальної зарплати за тими посадами, розмір посадового окладу яких нижчий мінімального розміру заробітної плати.

З питань матеріально-технічного забезпечення суд з поданням звертався до ТУ ДСА. Звернення суду до ДСА України стосувалися лише питання заробітної плати працівників апарату суду.

Вказана проблема вирішена не була.

Жовтневий районний суд Миколаївської області повідомив, що робота суду не припинялася. Втім, бюджетні кошти задовольняють потреби суду лише на мінімально допустимому рівні.

Ремонтні роботи на проводилися та не проводяться.

Більшість звернень суду до ТУ ДСА в Миколаївській області досі залишаються відкритими та невирішеними.

Що стосується звернень суду до самої ДСА, то вони стосувалися лише питання низького матеріального забезпечення та низької зарплати працівників апарату суду. Вказані звернення залишаються відкритими та невирішеними.

У Кривоозерському районному суді та Новобузькому районному суді Миколаївської області повідомили аналогічну інформацію – потреби задоволені на мінімальному рівні, суд звертався до ДСА стосовно питання низької зарплати працівників апарату. Втім, вказана проблема вирішена не була.

В Южноукраїнському міському суді Миколаївської області голова суду Олександр Савін повідомив, що незважаючи на те, що стан фінансового забезпечення роботи суду та рівень зарплат працівників апарату суду є мінімально допустимим, суд здійснює відправлення правосуддя у штатному режимі.

Разом з тим, в суді висловили сподівання, що ДСА України спільно з іншими органами влади буде вживати заходи щодо покращення фінансового забезпечення судів.
Очаківський міськрайонний суд відповів, що потреби суду задовольняються на допустимому рівні, і до ДСА вони не зверталися. В Новоодеському районному суді перенаправили запит видання на ТУ ДСА Миколаївської області.

Веселинівський районний суд Миколаївської області зазначив, що стосовно матеріально-технічного забезпечення суд звертається з поданням до ТУ ДСА у Миколаївській області, і якщо кошторисні призначення спроможні задовольнити вимоги подання, порушене питання вирішується.

Голова Миколаївського апеляційного суду Ігор Лівінський розповів, що бюджетні кошти для здійснення правосуддя, поштових відправлень, інтернет-зв’язку, виплати працівникам апарату зарплати протягом 2023 року виділено в достатньому розмірі. Умови для роботи забезпечені на належному рівні.

Херсонська область

Як відомо, підсудність Господарського суду Херсонської області була передана до Господарського суду Одеської області, тож саме останній надав відповідь на питання стосовно належного забезпечення. Але, як виявилося, навіть із забезпеченням умов для роботи ГС Одеської області є значні проблеми.

Як пояснив голова цього суду Олександр Демешин, за 2022 рік дефіцит бюджетних асигнувань з розподілених Господарському суду Одеської області, склав 28% недофінансування.

Коштів вкрай не вистачає на задоволення матеріально-технічних потреб суду.

Питання кадрового забезпечення є нагальним. Суд забезпечений працівниками лише на 70%, що пов’язано з відтоком кадрів. Протягом 2022 року звільнилося 35 осіб, за 1 квартал 2023 року – 23 особи.

Найбільш не укомплектованим є відділ документального забезпечення суду (канцелярія), на який покладено обов’язок оброблення всієї вхідної кореспонденції суду (фактична чисельність працівників відділу складає 44% від штатного розпису).

У зв’язку з занадто низьким рівнем оплати праці працівників апарату (посадовий оклад провідного спеціаліста, секретаря суду, судового розпорядника, секретаря судового засідання – нижчий за мінімальну заробітну плату) громадяни України не виявляють бажання працювати в судовій системі.

З початку повномасштабного вторгнення суд неодноразово звертався до ДСА України з проханням про виділення додаткових коштів для забезпечення належних умов функціонування суду, проте вказані звернення поки залишені без задоволення.

У Великоолександрівському районному суді  Херсонської області повідомили, що Державною судовою адміністрацією України забезпечено всі необхідні організаційні, матеріально-технічні умови для функціонування суду на даному етапі  відновлення повноцінної роботи Великоолександрівського районного суду після деокупації. Наприклад, вже відновлено стабільне електропостачання, газопостачання та водопостачання до будівлі суду. Відновлено доступ до інтернету для безперебійної роботи автоматизованої системи діловодства та відеоконференцзв’язку суду. Розпочали свою роботу співробітники служби судової охорони.

Так як місцеву АТС було знищено за часів окупації, спеціалістами Укртелеком ведуться роботи щодо підключення суду до IP-телефонії, для забезпечення стабільного зв’язку.

Також майже половину ремонтних робіт у пошкоджених приміщеннях суду вже виконано. Наприклад, проведено ремонт системи опалення, замінено пошкоджені двері та вікна, відновлено роботу пожежної та охоронної сигналізацій. Підготовка, необхідна для проведення заключного етапу ремонтних робіт вже проведена. Тепер на черзі встановлення захисної споруди для відвідувачів, а також ремонт пошкодженого даху та кімнати конвою.

Херсонський окружний адміністративний суд повідомив, що станом на дату надання відповіді робота суду не відновлена, судочинство не здійснюється. Працівники апарату суду перебувають у простої.

Приміщення суду під час окупації Херсона було захвачено збройними формуваннями російської федерації та пограбовано. Наразі Херсонським окружним адміністративним судом спільно з Державною судовою адміністрацією України розроблено план заходів щодо відновлення роботи суду, який буде реалізовуватись за умов припинення щоденних обстрілів м. Херсона, відсутності загрози життю та здоров’ю працівникам суду.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд