Прокурор змінила обвинувачення нардепу Артуру Герасимову, збільшивши строк давності притягнення його до відповідальності

18:35, 26 квітня 2023
Прокурор змінила обвинувачення нардепу з фракції «Європейська солідарність» Артуру Герасимову. Це означає, що справу про недекларування депутатом вілли в Іспанії не буде закрито у зв’язку зі строком давності.
Прокурор змінила обвинувачення нардепу Артуру Герасимову, збільшивши строк давності притягнення його до відповідальності
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Обвинувачений у недекларуванні вілли народний депутат з фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов відмовився у суді отримувати матеріали досудового розслідування кримінального провадження, в якому йому змінили обвинувачення і, автоматично збільшили строк давності притягнення до кримінальної відповідальності.

На судове засідання Вищого антикорупційного суду Герасимов прийшов сам. За словами парламентаря, його захисник Євгенія Тонконожко хворіє.

На початку засідання прокурор Єлена Дроботова вручила Герасимову змінений обвинувальний акт. Пізніше вона додала, що депутату було перекваліфіковано обвинувачення(з частини першої статті 366-2 Кримінального кодексу на ч.2.  статті 366-2 Кримінального кодексу), оскільки за підсумками експертизи виявилося, що вартість незадекларованих активів є вищою ніж було зазначено у початковій версії обвинувального акту.

Отримувати ж матеріали досудового розслідування, які були раніше, за словами прокурора надіслані обвинуваченому поштою Герасимов категорично відмовився посилаючись на відсутність захисника.

«Без захисника я не хочу робити жодних дій», - зазначив Герасимов.

Попри репліку головуючої судді Оксани Олійник про те, що захиснику депутата зазначені матеріали вже було передано, депутат відмовився їх отримувати, що було зафіксовано в журналі судового засідання.

Разом з тим судовий розгляд було відкладено на 17 травня 8.00.

Слід зазначити, що оскільки Герасимов тепер обвинувачується за частиною другою статті 366-2 Кримінального кодексу змінився і строк давності притягнення його до кримінальної відповідальності, оскільки згідно з ч. 4 ст. 12 Кримінального кодексу України кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 366-2 КК України (у редакції Закону України від 04.12.2020 № 1074-IX), є нетяжким злочином. Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності згідно зі статтею 49 Кримінального кодексу становить 5 років. Якщо б обвинувачення не було б змінено, то депутат вже мав би право подати клопотання про закриття провадження, оскільки строк давності його притягнення до кримінальної відповідальності завершився. І суд був би зобов’язаний задовольнити таке клопотання.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», за версією слідства, депутат не задекларував двоповерхове житло дуплексного типу та паркомісце в провінції Аліканте (Іспанія) вартістю понад 227 тис. євро, а також 1,6 тис. дол. США на рахунках в українських банках.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва