Не більше 13 400 грн: Зеленський підписав закон про визначення суми, яку боржники можуть витрачати з арештованих рахунків

13:50, 5 травня 2023
Згідно з законом, фізичні особи можуть витрачати з арештованих рахунків не більше 13 400 гривень, однак може вільно сплачувати податки.
Не більше 13 400 грн: Зеленський підписав закон про визначення суми, яку боржники можуть витрачати з арештованих рахунків
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану, яким  законодавчо встановлюється ліміт на використання коштів з арештованих рахунків фізичних осіб протягом місяця на період воєнного стану.

Зазначеним законом, зокрема внесено зміни до закону «Про виконавче провадження» та зазначено, що  фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного банківського рахунку на суму у розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох мінімальних розмірів заробітної плати, установленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року.

Таким чином з арештованого рахунку під час дії воєнного стану щомісяця можна витрачати не більше 2 мінімалок(станом на 1 січня 2023 року мінімальна зарплата становила 6700 гривень). Отже особа, рахунок чи рахунки якої арештовано може витрачати на себе з них не більше 13400 гривень.

При цьому законом не  передбачається встановлення обмежень у сплаті податків та зборів з арештованого рахунку.

Водночас, якщо арештовано кілька рахунків фізичної особи в різних банках має бути визначено один рахунок, з якого будуть здійснюватися видатки у визначеному законом розмірі.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснили, як можна зняти арешт із банківського рахунку під час воєнного стану.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду