Співбесіди з кандидатами на посади членів ВККС: текстова трансляція, день четвертий

15:52, 5 травня 2023
Співбесіди з Вищою радою правосуддя проходять Світлана Олененко, Андрій Пасічник, Володимир Рисенко та Роман Сабодаш.
Співбесіди з кандидатами на посади членів ВККС: текстова трансляція, день четвертий
Джерело фото: Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 5 травня 2023 року продовжує співбесіди з кандидатами на 16 посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Співбесіди з кандидати на посади членів ВККС триватимуть до 12 травня.

Як проходили співбесіди з 12 першими кандидатами на посади членів ВККС 2 , 3, 4 травня, можна дізнатись з текстової трансляції «Судово-юридичної газети» за посиланнями тут, ось тут та тут.

5 травня співбесіди проходять наступні кандидати:

ОЛЕНЕНКО Світлана Петрівна – останнім місцем роботи кандидата вказана посада начальника аналітично-статистичного відділу Господарського суду Черкаської області.

ПАСІЧНИК Андрій Володимирович – керівник Управління проведення повних перевірок Національного агентства з питань запобігання корупції.

РИСЕНКО Володимир Миколайович – адвокат, член ГО «Харківський антикорупційний центр». У минулому – член Ради громадського контролю при НАБУ

САБОДАШ Роман Богданович – доцент кафедри цивільного права Навчально-наукового інституту права КНУ ім. Т. Шевченка, адвокат.


18:20 Четвертий день співбесід на посади членів ВККС завершився.


16:15 Останній на сьогодні кандидат - САБОДАШ Роман Богданович, доцент кафедри цивільного права Навчально-наукового інституту права КНУ ім. Т. Шевченка, адвокат. Доповідач – член ВРП Тетяна Бондаренко.

Кандидат брав участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду.

Перші кроки, які на думку кандидата, має зробити ВККС – організувати свою роботу, сформувати службу інспекторів, сформувати ГРД, вирішити фінансові проблеми Комісії, забезпечити можливість дистанційної роботи ВККС.

Щодо процедур, то Комісії потрібно, перш за все, заповнити вакансії в місцевих судах, потім – в апеляційних.

Разом в ГРД ВККС потрібно розробити критерії доброчесності суддів.

Кандидат розповів, що проблемою частини суддів є небажання приділяти увагу деталям та відсутність контролю над своїм «офісом». Також він повідомив, що не підтримує практику написання адвокатами дисциплінарних скарг на суддів.

Роман Сабодаш вважає, що процедуру співбесіди у практиці ВККС слід вдосконалити, наприклад, запровадити блок питань щодо розуміння кандидатами норм права, які викликають дискусії (коли законодавець не встановлює однозначного регулювання). Це потрібно для оцінки інтелектуальних та логічних здібностей судді чи кандидата на посаду судді.

Конкурсні процедури ВККС мають стати більш відкритими – мають публікуватись суддівські досьє, результати письмових тестувань з зазначенням інформації про помилкові відповіді, письмові практичні роботи та результати їх оцінювання.

Чималий час у ВРП вийшов на з’ясування питань щодо доходів кандидата та його дружини, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна сім’ї кандидата.

На думку Романа Сабодаша, «ідеальний суддя» - це не просто професійно компетентний суддя, а виважений, емоційно зрілий, розсудливий професіонал, здатний критично сприймати інформацію.

Цікаво, що кандидат відмовився відповідати на питання члена ВРП Віталія Саліхова щодо недоліків в українській адвокатурі, пославшись на правила етики. Втім, Роман Сабодаш зазначив, що недоліки в українській адвокатурі все ж є.

Також, чимало питань стосувалося практичних дій кандидата на посаді члена ВККС, якщо він все ж буде призначений на цю посаду.


15:00 Наступний кандидат - Володимир РИСЕНКО, адвокат, член ГО «Харківський антикорупційний центр». У минулому – член Ради громадського контролю при НАБУ. Доповідач – голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

Володимир Рисенко активно займався у Харкові антикорупційною діяльністю, брав участь у судових процесах щодо повернення земельних ділянок у власність громади. Також, як громадський діяч, кандидат займався перевіркою майнових декларацій суддів та написанням відповідних звернень у компетентні органи.

У 2016 році брав участь у «Руху нових сил» М. Саакашвілі, однак швидко розірвав відносини з цією політичною силою. Розрив з політичною силою М. Саакашвілі Володимир Рисенко пояснив тим, що вона фактично не відрізнялась від багатьох інших політичних сил та, на його думку, неправильно створювалася організаційно.

У місті Харків кандидат має у власності дві квартири.

Також, ВККС необхідно переглянути підходи до комунікацій з суспільством (найкращі приклади для кандидата – Верховний Суд та ВАКС). Крім того, ВККС не повинна бути своєрідним «арбітром» між ГРД та суддями. Завдання ВККС – здійснення добору тільки найбільш професійних та доброчесних суддів. Також, треба скласти чіткій календарний графік роботи ВККС, тобто зазначити коли та в який час будуть відбуватись ті чи інші процедури. Крім того, необхідно зробити ревізію нормативних документів ВККС та посилити Секретаріат Комісії.

Перш за все ВККС необхідно провести конкурс на посади суддів апеляційних судів.

На думку кандидата, потім потрібно швидко та якісно провести добір на інші вакантні посади суддів.

Щодо власного бачення своєї ролі в ВККС, кандидат повідомив, що якщо не буде згодний з іншими членами Комісії, то все ж не буде добровільно залишати посаду.

Володимир Рисенко також зазначив, що критика одним суддею рішень іншого судді, неприпустима.

Всеволод Князєв помітив, що в публікаціях в Facebook Володимир Рисенко неодноразово критикував рішення тих чи інших суддів.

Кандидат у відповідь повідомив, що не так часто критикував рішення судів, а скоріше «ставив питання» щодо рішень судів. Образливі коментарі щодо судів та суддів Володимир Рисенко особисто не підтримує та намагається видаляти найбільш критичні з них на своїй сторінці Facebook. Скарги на суддів Володимир Рисенко ніколи не писав.

Всеволод Князєв звернув увагу, що кандидат не зовсім обізнаний в правилах заповнення електронної декларації, хоча мав читати відповідні роз’яснення НАЗК. Крім того, голова ВС звернув увагу, що до 2018 року кандидат рідко бував за кордоном, однак потім став виїжджати за кордон по кілька разів на рік.

«Це пов’язано з введенням безвізового режиму між Україною та ЄС», - повідомив кандидат, зазначивши що доходи дозволяли йому це робити.

Також, у справі щодо незаконного заволодіння майном у кандидата поліція якось провела обшук, пов’язаний з минулою роботою кандидата юрисконсультом на одному з підприємств. Володимир Рисенко зазначив, що мова йшла про конфлікт власників зазначеного підприємства, до якого кандидат не мав прямого відношення. Про підозру повідомлено його не було.

Також виникли питання щодо стажу діяльності кандидата у сфері права. Під час конкурсу він зазначив, що такий стаж у нього становить близько 27 років. Але, як зазначив Всеволод Князєв, підрахунки не дають такого сукупного стажу.

Кандидат повідомив, що зарахував у стаж і час діяльності як фізична особа-підприємець. Однак голова ВС зазначив, що як ФОП, судячи з наявних даних, кандидат займався багато чим – торгівлею, орендою майна, інформаційними послугами. Володимир Рисенко повідомив, що основною його діяльністю завжди була юридична діяльність, інша діяльність була лише в планах, які здебільшого не реалізувались. До того ж, для конкурсу на посади члена ВККС потрібен стаж в 15 років, наявність якого не викликає сумнівів.  


12:45 Наступний кандидат - Андрій ПАСІЧНИК, керівник Управління проведення повних перевірок Національного агентства з питань запобігання корупції, адвокат. Доповідач – член ВРП Юлія Бокова.

Є кандидатом юридичних наук (адміністративне, фінансове, інформаційне право та процес). Автор понад 30 наукових робіт у сфері адміністративного, банківського, антикорупційного законодавства. Має досвід викладацької роботи, а також досвід кадрового відбору працівників для НАЗК. Андрій Пасічник також закінчив чималу кількість курсів і програм, які дозволяють йому «впевнено почуватись в процедурах добору персоналу». У 2021 році Андрій Пасічник отримав почесну грамоту від прем’єр-міністра «за зразкове виконання обов’язків».

В НАЗК під керівництвом Андрія Пасічника було складено більше 100 висновків з обґрунтуванням виявлених порушень посадових осіб. В підпорядкуванні кандидата при цьому було до 26 працівників.

Втім, судова перспектива складених за результатами перевірок протоколів про адміністративні правопорушення, виявилась, за словами кандидата, невтішною. Провадження по 70-80% протоколів були закриті судами у зв’язку з закінченням строків давності притягнення до адміністративної відповідальності. «В деяких випадках ми бачили, що сторони зловживали своїми процесуальними обов’язками, внаслідок чого справи були закриті судами у зв’язку з закінченням строків», - розповів Андрій Пасічник.

Щодо відповідних кримінальних проваджень, то з 2019 року є лише два обвинувальні вироки суду. Матеріали щодо другої справи, яка завершилась обвинувальним вироком щодо народного депутата, готувались під керівництвом власне Андрія Пасічника.  

На думку кандидата, перші кроки нового складу ВККС мають бути наступні: члени Комісії повинні стати «єдиною командою», без поділу на суддів та представників інших юридичних професій, має бути розроблена комунікаційна стратегія ВККС, а також заздалегідь прораховані потенційні ризики у діяльності Комісії, історія взаємовідносин ВККС та ГРД має розпочатись з «чистого листа», а новий склад ГРД має бути сформований досить швидко. Також, на думку Андрія Пасічника, членам ВККС необхідно проводити своєрідні консультації з ГРД щодо визнання чи невизнання тих чи інших суддів доброчесними/не доброчесними.

Цікаво, що на думку Андрія Пасічника, досягти рівня «ідеальний суддя» майже неможливо, як і рівня «ідеальний юрист». «Всі можуть помилятися, у всіх є свої проблеми сильні та слабкі сторони. Повинен бути певний ідеал характеристик, до яких треба прагнути», - зазначив Андрій Пасічник.

Щодо діяльності нового складу ВККС, то під час різних процедур Комісія має відповідально ставитися до процедури співбесід та ретельно до них готуватись.

У 2021 році кандидат двічі притягувався до адміністративної відповідальності – за перевищення швидкості руху та за обгін на пішохідному переході. Також, порушення ПДД неодноразово допускала дружина Андрія Пасічника.

Цікаво, що під час конкурсу, відносно кандидата саме ж НАЗК надало довідку, яка містила не зовсім коректну інформацію. Член ВРП Олексій Мельник на це зазначив, що незважаючи на коментар Андрія Пасічника про те, що НАЗК працює зараз значно краще, ніж кілька років тому, втім якість роботи Агентства все ж викликає запитання.  

Андрій Пасічник втім пояснив, що безпосередні процедури спеціальної перевірки, які проводить НАЗК, переважно технічні та не враховують багатьох обставин, зокрема, під час спеціальних перевірок ніхто не запитує пояснень від кандидата чи посадовця.  

Щодо відомої позиції про загальну недовіру до судової влади, Андрій Пасічник зазначив, що недовіра до судової влади є перебільшеною, до того ж, буває так, що «зловживають усі – правоохоронні органи, адвокати». Втім, на думку кандидата, судова влада все ж повинна працювати над самовдосконаленням.

Також, у кандидата є податковий борг майже в 900 гривень за земельну ділянку. Втім, кандидат зазначив, що продав її в 2019 році, однак податкова чомусь досі вважає Андрія Пасічника власником земельної ділянки на нараховує йому борги.

Хобі кандидата – автоспорт та книги.


10:35 Світлана ОЛЕНЕНКО тричі брала участь у конкурсах на посади суддів, однак невдало (кандидат не набирала необхідну кількість балів під час іспитів). Має досвід роботи помічником судді.

Цікаво, що за довіреністю від голови Господарського суду Черкаської області, Світлана Олененко брала участь у кримінальному процесі та змогла добитися рішення суду про скасування постанови судді про огляд та виїмку документів у господарському суді.

На думку кандидата, дефіцит суддів у судовій владі був створений спеціально – у доборі 2017 року брала участь значна кількість кандидатів, але суддями стали далеко не всі, залишившись в резерві. Взагалі, на думку Світлани Олененко, помилкою ВККС було проведення добору на кількість посад суддів значно меншу, ніж була реальна потреба.

Також Світлана Олененко вважає, що процедура кваліфікаційного оцінювання суддів має буту вдосконалена. Зокрема, суддів та кандидатів на посади суддів необхідно перевіряти на наявність громадянств інших країн. Також, матеріали суддівських досьє мабуть бути доповнені статистичними матеріалами про ефективність роботи судді. Зокрема, щодо кількості скасованих рішень судді, що може вказувати на якість роботи судді.

Крім того, кандидат вважає, що необхідно звільнити суддів, які у 2010-2014 роках були дотичні до «узурпації влади».

На думку Світлани Олененко необхідно створити електронний профіль та кабінет  кандидатів на посади суддів, що дозволить мати інформацію про них у оперативному доступі. Також, прохідний бал під час кваліфікаційного іспиту має бути встановлений заздалегідь. До того ж, кваліфікаційні іспити на посади суддів мають відбуватись по заздалегідь визначеній юридичній спеціалізації.

Перевірку практичних робіт кандидатів на посади суддів, на думку кандидата, слід віддати на аутсорсінг і доручити перевірку робіт науковцям-правникам.

Кандидат повідомила, що брала участь у наукових конференціях, круглих столах щодо питань господарського права та процесу.

Світлана Олененко повідомила, що у червні 2022 року звільнилась з посади у Господарському суді Черкаської області через виїзд в Італію у березні того ж року.  

Також, кандидат підкреслила, що українське суспільство є досить зрілим, вихованим та поважає державні інституції.

Світлана Олененко є активною прихожанкою УПЦ КП.


10:55 Четвертий день співбесід розпочався. Перший ьогодні кандидат - ОЛЕНЕНКО Світлана Петрівна – останнім місцем роботи кандидата (до червня 2022 року) вказана посада начальника аналітично-статистичного відділу Господарського суду Черкаської області. Доповідач - член ВРП Олексій Мельник.


Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чим керувалася Конкурсна комісія з добору членів ВККС, коли визначала список з 32 кращих кандидатів.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла про довірених осіб кандидатів на посади членів ВККС, які надали їм відповідні рекомендації. 

Крім того, «Судово-юридична газета» повідомляла, як у Вищій раді правосуддя відбувся розподіл рекомендацій між членами ВРП.

Також, «Судово-юридична газета» проаналізувала проблемні моменти конкурсу на посади членів ВККС

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва