Мінфін розробив методику перевірки пенсій: хто може втратити пенсійні виплати

14:46, 8 травня 2023
Міністерство фінансів розробило проєкт наказу про методику перевірки пенсійних виплат». За підсумками такої перевірки, за наявності законодавчих підстав, українців можуть позбавити пенсій.
Мінфін розробив методику перевірки пенсій: хто може втратити пенсійні виплати
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство фінансів розробило проєкт наказу "Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання", за результатами проведення якої деякі українці потенційно можуть втратити пенсії.

Проєкт документу, серед іншого передбачає перевірку персональної інформації про пенсіонерів.

Будуть перевіряти серію та номер паспорту, а у іноземців-реквізити паспорта або документа, який дає право на постійне місце проживання в Україні; ідентифікаційний код або номер паспорта(у осіб, які відмовилися від отримання ідентифікаційного коду).

На фінальному етапі перевірять правомірність надання пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання громадянам.

На цьому етапі будуть шукати «мертві душі». Буде проводитися, зокрема перевірка інформації стосовно осіб щодо яких є дані щодо смерті отримувача пенсії чи довічного грошового утримання.

Крім цього перевірятимуть чи не виїхав пенсіонер чи отримувач довічного грошового отримання за кордон. Також ревізорів будуть цікавити дані про групу інвалідності отримувача соціальної виплати. Цю інформацію будуть порівнювати з наявною у Пенсійного фонду.

Стаття 49 закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає, що виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

2) у разі смерті пенсіонера;

3) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

Також передбачається, що в разі виїзду за кордон пенсія може бути виплачена за 6 місяців наперед. Виплата пенсій за кордоном відбувається лише в разі наявності міжнародного договору між Україною та країною перебування пенсіонера.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», стало відомо, хто в Україні може отримати додатково 7 тисяч гривень.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду