Олена Шуляк розповіла, що окремі вагони для жінок та чоловіків в поїздах можуть запровадити на законодавчому рівні

08:17, 23 травня 2023
В «Слузі народу» готові напрацьовувати необхідні зміни до правил пасажирських перевезень для запровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків в поїздах «Укрзалізниці».
Олена Шуляк розповіла, що окремі вагони для жінок та чоловіків в поїздах можуть запровадити на законодавчому рівні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У соцмережах не вщухає обговорення петиції до Кабміну з приводу запровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків в поїздах «Укрзалізниці».

Голова партії «Слуга народу», народний депутат Олена Шуляк розповіла, що цю ідею можуть втілити законодавці. 

«Створення окремих купе або ж вагонів для жінок у потягах Укрзалізниці — можливість забезпечити комфорт для тих, хто цього потребує.

Направила до Укрзалізниці звернення з пропозицією допомогти в законодавчому полі запустити відповідний пілотний проект.

Як жінка і мама розумію, що іноді виникають нюанси під час довгої дороги залізницею, які зручніше вирішувати, коли поруч з тобою жінки. Зокрема, що стосується ГВ з малятком, чи банальної потреби переодягнутися. Тому вже давно вітаю ідею щодо пілотного запуску купе у вагонах тільки для жінок. Наголошу, що особисто я керуюся питанням комфорту, бо безпекові моменти, на жаль, виникають не через стать, а через людський фактор.

Якщо УЗ готові розглянути можливість створення бодай пілотного проекту щодо створення окремих вагонів чи купе для жінок — охоче допоможу з реалізацією цього задуму. Зокрема, готова напрацьовувати необхідні зміни до правил пасажирських перевезень. Знаю, опція купівлі квитків для жінок у «жіночі купе» навряд вирішить всі питання, та й ця ідея сама по собі викликає у суспільства дискусії. Втім, ми можемо спробувати. Якщо це покращить комфорт бодай комусь — це вже буде дуже добре», зазначила Олена Шуляк.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що на сайті Кабінету Міністрів України зареєстрували петицію про запровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків в поїздах «Укрзалізниці».

Петицію №41/005007-23еп опублікували в понеділок, 15 травня. В описі петиції авторка закликає виділити принаймні один окремий вагон для жінок і, відповідно, окремий для чоловіків у потягах, які слідують маршрутом довше за 6 годин.

«На довгих маршрутах, коли є необхідність сну у купейних чи плацкартних вагонах, пасажири можуть відчувати дискомфорт через пасажирів протилежної статі», – йдеться у тексті петиції.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду