Уряд на виконання угоди з МВФ хоче повернути обмеження на внесення змін до державного бюджету: є виняток

09:30, 3 червня 2023
У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт, яким зокрема пропонується повернути законодавчі обмеження на внесення змін до державного бюджету, залишивши можливість необмеженого перегляду видатків на сектор безпеки та оборони.
Уряд на виконання угоди з МВФ хоче повернути обмеження на внесення змін до державного бюджету: є виняток
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9346 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості, який пропонується відновити законодавчі обмеження на перегляд державного бюджету залишивши чинні правила лише для видатків на сектор безпеки та оборони.

Текст проєкту наразі відсутній на сайті парламенту однак голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

Урядовці пропонують, зокрема встановити, що законопроект про внесення змін до закону про державний бюджет може розглядатися у Верховній Раді лише у разі наявності позитивного висновку міністерства фінансів (наразі ініціатива розглядається навіть попри заперечення уряду).

Крім цього пропонується відновити передбачені статтею 52 Бюджетного кодексу умови внесення змін до закону про державний бюджет, залишивши лише в умовах воєнного стану необмежене право на перегляд видатків сектору безпеки і оборони. Тобто вносити зміни у переважну більшість стетей видатків кошторису можна буде лише за умови його перевиконання протягом трьох кварталів більше ніж на 15% у порівнянні з бюджетним розписом, або скорочення доходів на аналогічну суму.

Також, в разі ухвалення законодавчої ініціативи, зміни до бюджету можна буде вносити, за умови якщо Мінекономіки не вгадало з макропрогнозом.

Крім цього передбачається відновлення з 1 січня 2024 року середньострокове бюджетне планування (ухвалення Бюджетної декларації), що було зупинено у березні минулого року у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ.

Ще однією новелою є обмеження граничного розміру державних гарантій. Пропонується передбачити, що у 2023-2028 роках граничний обсяг державних гарантій, які надаються за рішеннями Кабінету Міністрів, не може перевищувати 3% планових доходів загального фонду державного бюджету, а граничний обсяг державних гарантій, які надаються на підставі міжнародних договорів, визначатиметься законом про державний бюджет.

В 2021 граничний обсяг передбачався на рівні не більше 8,4%, а на 2022 і 2023 роки – не визначався.

За словами Підласої, законопроєкт подано в рамках реалізації домовленостей з МВФ.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон про збільшення військових видатків держбюджету ще на 387 мільярдів гривень.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси