Реакція на негативні прояви в судовій владі не має позначатися на суддях, які сумлінно дотримуються присяги – ВРП

17:11, 8 червня 2023
У Вищій раді правосуддя попросили Верховну Раду та РНБО не вживати радикальних заходів щодо судової влади.
Реакція на негативні прояви в судовій владі не має позначатися на суддях, які сумлінно дотримуються присяги – ВРП
Джерело фото: Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 8 червня 2023 року затвердила заяву «Про забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя», яка стала реакцією на гучні заяви президента Володимира Зеленського та Верховної Ради щодо стану речей в судовій владі.

Нагадаємо, що 29 травня Верховна Рада ухвалила постанову, якою звернулася до РНБО з приводу проявів корупції в судовій системі. Автором проекту виступив голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов.

6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що для очищення судової гілки влади буде розроблено «серйозні, трохи жорсткі кроки».

Згодом, Денис Маслов розповів, що мова, зокрема, йде про посилення відповідальності для суддів за скоєння корупційних правопорушень.

У відповідь Вища рада правосуддя, вочевидь запідозривши, що вже вчергове проблеми судової влади будуть намагатись вирішити без самої судової влади та її органів врядування, ухвалила заяву.

В зазначеній заяві ВРП погодилась з висновком про наявність низки проблем в судовій владі та заявила «про абсолютну недопустимість будь-яких випадків вчинення корупційних діянь на усіх рівнях не лише в судовій системі, а й у інших органах державної влади та місцевого самоврядування».

Також ВРП погодилась з тим, що судову реформу необхідно продовжувати «для зміцнення авторитету та підвищення рівня довіри суспільства не лише до інститутів правосуддя, а й до всього корпусу державної влади та місцевого самоврядування».

Крім того, ВРП підтримала заяву Верховної Ради в частині «необхідності продовження жорсткої та безкомпромісної боротьби з ганебними випадками недопустимої поведінки суддів, що порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя». 

Окремо, Рада правосуддя повідомила, що підтримує «якнайшвидше завершення кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, яке було розпочато, але не завершено», а також «встановлення і забезпечення гідних та належних умов оплати праці працівників апаратів судів».

Разом з тим, Рада правосуддя вирішила зазначити про те, що судова гілка влади «виконала всі міжнародні зобов’язання щодо вступу України до Європейського Союзу», а також «вживає системних заходів для самоочищення».

З огляду на це, ВРП попросила надати судовій владі час «для системної та якісної еволюції судової гілки влади після відновлення її архітектури» (тобто відновлення роботи ВРП та ВККС).

«Судова система здатна за короткий час самовідновитись», - повідомила ВРП.

Одначасно з цим, Рада правосуддя зазначила, що «справедлива реакція на несистемні негативні прояви, що трапляються в судовій системі, не має позначатися на суддях, які сумлінно дотримуються своєї присяги Українському народу».

Втім, все ж залишається невідомим, чи почують думку Вищої ради правосуддя в Верховній Раді та РНБО.

Зазначимо, що з повним текстом заяви Вищої ради правосуддя можно ознайомитися за посиланням.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду