Федір Веніславський: У процесі розмови з представниками Венеційської комісії українська сторона пересвідчилася, що західні партнери часто не розуміють наших реалій

13:26, 9 червня 2023
Венеційська комісія планує затвердити висновок щодо законопроекту про відбір суддів Конституційного Суду, - Веніславський.
Федір Веніславський: У процесі розмови з представниками Венеційської комісії українська сторона пересвідчилася, що західні партнери часто не розуміють наших реалій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Делегація Венеційської комісії, яка приїжджала до Києва, має затвердити висновки щодо трьох законопроектів, ухвалених Верховною Радою. Ідеться про закони щодо нацменшин, щодо олігархів, а також щодо відбору кандидатур на посаду суддів Конституційного Суду України на конкурсній основі. Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«Із делегацією Венеційської комісії були тривалі перемовини на різних рівнях – у Комітеті з правової політики, з Головою ВР, в Офісі Президента, із представниками Міністерства юстиції.

Усі три законопроєкти є досить важливими для України. Ми очікуємо, що Венеційська комісія з огляду на реалії агресивної війни, розв’язаної проти нашої держави, ухвалить зважене рішення, яке не зашкодить Україні під час боротьби за незалежність», - сказав політик.

За його словами, у процесі розмови з представниками Венеційської комісії українська сторона пересвідчилася, що західні партнери часто не розуміють наших реалій.

«Дискусія тривала з приводу того, що нібито, на думку деяких експертів, в Україні порушуються права російської нацменшини, хоча ми чітко продемонстрували нашим партнерам, що саме це було підставою для агресії РФ проти України. З приводу закону про олігархів ми зазначили, що деякі зауваження Венеційської комісії готові врахувати в процесі подальшого реформування законодавства. Крім того, це один із базових законів, на основі якого прийматимуться закони про лобізм, фінансування політичних партій, про вдосконалення антимонопольного законодавства. Парламент у цьому напрямку достатньо ефективно працює», - зазначив парламентарій.

На його переконання, представників Комісії задовольнили наведені аргументи.

«Я не виключаю, що питання про відповідність закону про олігархів ще вивчатиметься, оскільки представники Венеційської комісії не знали, що парламент працює над низкою додаткових законопроєктів. Відповідно, можливе відтермінування висновків саме щодо цього закону.

Стосовно двох інших законів (про забезпечення прав нацменшин і відбору до Конституційного Суду), то тут мають бути висновки, що враховують роботу ВР, уряду і Президента з цих питань», - наголосив народний депутат.

Нагадаємо, 8 червня Комітет Верховної Ради з питань правової політики ухвалив рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу законопроект щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України №9322 від 25 травня 2023 року, поданий народним депутатом України Денисом Масловим та іншими. Альтернативні проекти пропонується відхилити.

У травні спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що для України дуже важливо, щоб при реалізації якраз всіх питань, пов'язаних з Конституційним Судом, ми не втрачали власний суверенітет.

«Тому що ми не можемо, щоб для нас хтось обирав суддів в Конституційний Суд.

Я вважаю, що Україна доволі демократична правова держава, що вона продемонструвала і в останній час, і ми маємо безперечне право на суверенне обрання такого конституційного органу, яким є Конституційний Суд України.

У нас була велика дискусія по конкретних питаннях і, я думаю, що ми дійшли згоди», - зазначив Стефанчук по результатам перемовин.

«Венеційська комісія це дорадчий орган, і їхні висновки носять рекомендаційний характер. У переважній більшості ці висновки є дуже глибокими, вони додають своє бачення на відповідність європейським підходам.

Інша справа, що інколи вони бувають відірвані від реальності», зазначив він.

«Наприклад, вони казали: «Ми не розуміємо, чому у вас потрібно для суддів Конституційного Суду проходити відбір на доброчесність, а окремо – на професійний рівень. Тому що в нас в Європі тільки один раз проходять».

Я відповів, що це елементарне питання – бо так написано в Конституції. І тут теж треба знати особливості Української Конституції.

Ми не можемо приймати рішення, які б суперечили Українській Конституції.

Тому це такий комплексний дуже складний підхід, але треба дискутувати, треба переконувати, треба їх занурювати в українській реалії, і я бачу, що це є дуже конструктивний діалог», - зауважив Руслан Стефанчук.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді