У Верховній Раді пропонують посилити штрафи за неповагу до суду та неявки в судові засідання

09:55, 29 червня 2024
За вчинення неповаги до суду пропонують карати штрафом до 3400 грн.
У Верховній Раді пропонують посилити штрафи за неповагу до суду та неявки в судові засідання
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Широка група народних депутатів 28 червня зареєструвала законопроект 11387 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення поваги до суду та оперативності розгляду кримінального провадження судом.

Зокрема, за статтею 185-3 КУпАП (неповага до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил) пропонується збільшити штраф з 2 550 грн до 3 400 грн.

За вчинення повторно протягом року такої неповаги штраф сягатиме 6 800 грн.

Загалом, депутати пропонують внести наступні зміни до КУпАП, КК і КПК.

У КУпАП запроваджується адміністративна відповідальність за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід (стаття 185-6-1) у зв’язку з чим відповідною нормою доповнюється стаття 15 «Відповідальність військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, за вчинення адміністративних правопорушень».

Протоколи за статтею 185-6-1 уповноважуються складати секретарі судового засідання, секретарі суду (зміни до п. 7 ч. 1 ст. 255 КУпАП), а розгляд цих справ відповідно до статей 221, 221-1 КУпАП здійснюватимуть районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди, місцеві господарські та адміністративні суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди та Верховний Суд.

Установлені в статті 185-3 КУпАП розміри штрафів підвищуються, а вказівка на цю статтю вилучається зі статті 328 «Трудове використання осіб, підданих адміністративному арешту» КУпАП.

Крім того, викладається в новій редакції стаття 185-5 «Перешкоджання явці до суду присяжного», а стаття 268 КУпАП доповнюється положеннями щодо порядку постановлення судом ухвали про привід особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, виконання такої ухвали, а також переліком осіб, до яких привід не застосовується.

Зі статей 22, 377, 378, 379 КК України виключаються згадки про «народних засідателів».

У КПК закріплюється визначення терміну «розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб», вдвічі збільшуються розміри грошових стягнень, що накладаються на учасників кримінального провадження у випадках невиконання процесуальних обов’язків (зміни до статей 3, 139, 179, 180).

Стаття 81 КПК доповнюється вказівкою на строк розгляду заяви про відвід слідчого судді або судді (невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви), та приписом, згідно з яким не допускається заявлення відводу судді, що розглядає заяву про відвід.

У статті 95 КПК закріплюється обов’язок прокурора забезпечити прибуття до суду свідків обвинувачення, викликаних у судове засідання.

Змінами до статті 147 КПК встановлюється, що розгляд клопотання про скасування ухвали про накладення грошового стягнення здійснюється не тим суддею, який виніс таку ухвалу, а іншим суддею цього ж суду. У разі відсутності іншого судді в цьому суді таке клопотання передається на розгляд найбільш територіально наближеного до нього суду.

У статті 314 КПК визначається, що неприбуття у підготовче судове засідання потерпілого, його представника та законного представника, цивільного позивача, його представника та законного представника, цивільного відповідача та його представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце засідання, не перешкоджає вирішенню питань, пов’язаних з підготовкою до судового розгляду, крім випадків, коли суд визнає їх участь необхідною. Водночас такі особи відповідно до статті 315 КПК наділяються правом заявити відповідні клопотання, що мають бути розглянуті судом до початку судового розгляду.

Як зазначають автори, прийняття законопроекту матиме наслідком збільшення доходів державного бюджету за рахунок надходжень від штрафів підвищеного розміру за прояви неповаги до суду (ст. 185-3 КУпАП) та перешкоджання явці до суду присяжного, двократного збільшення грошових стягнень, що накладаються на учасників кримінального провадження у випадках невиконання процесуальних обов’язків, а також запровадження в ст. 185-6-1 КУпАП адміністративної відповідальності за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід (штраф від 1700 до 3400 грн).

Вартісна величина впливу на показники доходів бюджету буде залежати від кількості правопорушників, притягнутих до відповідальності, та конкретного розміру накладених на них штрафів (грошових стягнень у кримінальному провадженні).

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Олег Гончарук
    Олег Гончарук
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Едуард Бовкун
    Едуард Бовкун
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Сергій Боймиструк
    Сергій Боймиструк
    суддя Рівненського апеляційного суду