Як Вища рада правосуддя розглядатиме претендентів до Верховного Суду

15:20, 20 липня 2017
Стало відомо, як Вища рада правосуддя розглядатиме претендентів на мантії суддів нового Верховного Суду після того, як відповідні рекомендації надійдуть з Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
Як Вища рада правосуддя розглядатиме претендентів до Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як розповів «Судово-юридичній газеті» голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, відповідно до Закону «Про Вищу раду правосуддя», призначення суддів Верховного Суду буде проходити за загальною процедурою: після рекомендації ВККС висновок члена ВРП про можливість кандидата бути призначеним на посаду буде винесено на розгляд колегіального органу.

«Кандидати в Верховний Суд, звичайно, будуть особисто присутні на засіданні Ради правосуддя, а члени Ради будуть їм задавати питання. Звичайно, увага до кандидатів до Верховного Суду буде великою, а всі рекомендації Комісії будуть ретельно вивчені, але перевірка матеріалів і кандидатів з «нуля», як це робила ВККС, здійснюватися не буде. Закон не передбачає такої можливості.

В першу чергу Рада правосуддя буде перевіряти процедуру дотримання конкурсу та надання рекомендації кандидату», — розповів Ігор Бенедисюк.

Глава Вищої ради правосуддя зазначив, що Рада має право і обов'язок відмовити кандидату на посаду судді у внесенні подання Президентові України, якщо буде встановлено порушення процедури відбору; якщо будуть обґрунтовані сумніви в добропорядності, професійній етиці кандидата, які або не були предметом розгляду Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, або Комісія не дала їм відповідну оцінку.

В такому випадку ВККС може направити в Раду правосуддя нову рекомендацію на кандидата, який посів наступне за рейтинговим списком місце, або ж провести на незайняту вакансію новий конкурс.

На питання, чи можливі відводи членів ВРП при розгляді кандидатів в ВС, Ігор Бенедисюк не виключив такої можливості, пославшись на те, що більшість членів Ради — судді вищих судів, і особисто знайомі з багатьма кандидатами.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду