Суд визнав незаконним застосування наручників до судді Вікторії Кицюк

15:01, 22 серпня 2017
Суд встановив, що дії правоохоронців, які застосували фізичну силу до судді Вікторії Кицюк, були протиправними.
Суд визнав незаконним застосування наручників до судді Вікторії Кицюк
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Шевченківський районний суд Києва встановив, що дії патрульних поліцейських, які застосували 21 лютого 2017 року фізичну силу до судді Солом'янського районного суду Києва Вікторії Кицюк, були протиправними. Відповідне рішення 1 серпня винесла суддя Шевченківського райсуду Аліна Гуменюк.

Нагадаємо, що увечері 21 лютого двоє патрульних столичної поліції Євген Тереверко і Олександр Стеценко звинуватили Вікторію Кицюк, автомобіль якої стояв недалеко від суду, в якому вона працює, в порушенні правил зупинки та блокування проїзду поліцейського автомобіля. Як 10 березня розповідала на засіданні Вищої ради правосуддя сама суддя, в той день, близько 18:00, вона вийшла з будівлі, в якому зараз розташовується Солом'янський райсуд столиці (за адресою: Вознесенський узвіз, 10-б), і села в свій автомобіль.

Однак в цей момент суддя виявила, що її автомобіль щільно затиснутий спереду і ззаду іншими автомобілями, і стоїть з деяким нахилом, тому в разі невдалих дій водія може скотитися авто поряд. За словами судді, у неї не було такого великого водійського стажу, який би дозволяв вивести автомобіль з такої складної ситуації, тому вона стала дзвонити якомусь знайомому, щоб він приїхав і допоміг би їй виїхати. Однак той відповів, що зможе це зробити не раніше ніж через 1,5 години. У такій ситуації Вікторія Кицюк прийняла рішення повернутися назад до суду і там чекати знайомого. За її словами, в той час, коли вона перебувала в автомобілі, будь-яких маневрів, які могли б перешкоджати руху по вулиці, вона не робила і, відповідно, рух не блокувала.

У той момент, коли суддя вже збиралася повертатися до суду, до автомобіля підійшли двоє патрульних поліцейських, які стали пред'являти судді претензії з приводу паркування. При цьому суть нібито вчиненого нею правопорушення патрульні, за словами судді, не пояснили. В цей же час недалеко від місця подій з'явилася якась група осіб, яка стала щось викрикувати на адресу судді.

Потім Вікторія Кицюк подзвонила своїм колегам в суд з проханням вийти і допомогти їй. Однак поліцейські вирвали з рук судді телефон, сумку, заламали руку, наділи наручники і посадили в патрульний автомобіль. У чому полягало допущене суддею порушення, вони знову відмовилися повідомити. Будь-які протоколи про порушення також не складалися. В цей час на місце події прибули судді Солом'янського райсуду Ірина Усатова, Тарас Оксюта і голова суду Людмила Шереметьєва, після чого наручники з Вікторії Кицюк були зняті.

Пізніше поліцейські повідомили, що вони нібито не збиралися штрафувати суддю і хотіли обмежитися тільки профілактичною бесідою. Навіщо знадобилося надягати на суддю наручники, не склавши при цьому відповідного протоколу, вони також пояснити не змогли. При цьому вони повідомили, що суддя відмовилася їм пред'явити водійське посвідчення і документи на машину і в цілому вела себе некоректно по відношенню до поліцейських. Наручники на суддю були надіті тому, що вона, за версією поліції, намагалася втекти з місця події, зірвала відеореєстратор з грудей одного з них і завдала ударів по поліцейському автомобілю.

Незгодна з такими діями поліції Вікторія Кицюк 2 березня 2017 року звернулася до суду з адміністративним позовом.

Як випливає і рішення Шевченківського райсуду, суд прийшов до висновку, що Вікторія Кицюк об'єктивно підійшла до оцінки дорожньої обстановки та не допустила можливого зіткнення з сусідніми автомобілями. Вимоги співробітників патрульної поліції пред'явити документи, як зазначено в судовому рішенні, в цій ситуації не були обґрунтовані, як і не було обґрунтовано застосування до судді фізичної сили і наручників. Суд звернув увагу і на той факт, що, незважаючи на всі дії і заяви, патрульні так і не притягнули Вікторію Кицюк до адміністративної відповідальності, а отже, фактично не було порушення. Дії патрульних суд прямо назвав «непрофесійними».

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді