Господарський суд Волинської області розповів про зміни до господарського процесуального законодавства

14:25, 26 вересня 2022
Ухвалений Закон вносить до господарського процесуального законодавства положення, які дозволяють сторонам провадження в угоді про вибір суду визначати підсудність справ за участю іноземних осіб.
Господарський суд Волинської області розповів про зміни до господарського процесуального законодавства
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 вересня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду. Господарський суд Волинської області розповів про зміни до господарського процесуального законодавства.

Так, ухвалений Закон вносить до господарського процесуального законодавства положення, які дозволяють сторонам провадження в угоді про вибір суду визначати підсудність справ за участю іноземних осіб. Так, статтю 366 Господарського процесуального кодексу України доповнено частиною другою такого змісту:

«У випадках, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, підсудність справ за участю іноземних осіб може бути визначено за угодою сторін».

Подібною нормою доповнено і статтю 497 Цивільного процесуального кодексу України щодо підсудності судам України цивільних справ з іноземним елементом.

Також внесено зміни до Закону України «Про міжнародне приватне право». Зокрема, його доповнено статтею 4-1: «Учасники приватноправових відносин з іноземним елементом можуть укласти угоду про вибір суду, якою визначити підсудність судам певної держави або одному чи декільком конкретним судам певної держави справ у спорах, що виникли або можуть виникнути між ними у зв'язку з такими правовими відносинами». Відповідні зміни торкнулися й статей 75 (Загальні правила підсудності судам України справ з іноземним елементом) і 76 (Підстави визначення підсудності справ судам України).

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту (№ 5120), прийняття цього Закону має на меті закріпити в законодавстві України норми щодо договірної підсудності, а також повноважень судів у зв’язку з цим, забезпечити визнання та виконання в іноземних державах судових рішень у цивільних і господарських справах, винесених судами, визначеними в угоді про вибір суду.

Законотворці вважають, що реалізація вказаного Закону позитивно вплине на інтереси українських суб’єктів господарювання та створить додаткові гарантії захисту прав іноземних суб’єктів господарювання в Україні. Врегулювання на законодавчому рівні питання укладення угод про вибір суду у справах з іноземним елементом заповнить існуючу прогалину в законодавстві та забезпечить його приведення у відповідність з сучасними стандартами в галузі міжнародного приватного права.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду