Судді КСУ Галина Юровська та Віктор Городовенко висвітлили юридичні позиції КСУ щодо гарантованого рівня соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян

12:53, 18 квітня 2024
Під час лекції судді КСУ Галина Юровська та Віктор Городовенко зосередили увагу на ключових аспектах Рішення КСУ № 2-р(ІІ)/2024 щодо гарантованого рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Судді КСУ Галина Юровська та Віктор Городовенко висвітлили юридичні позиції КСУ щодо гарантованого рівня соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Другий сенат Конституційного Суду України 20 березня ухвалив Рішення у справі за конституційною скаргою Василя Атаманчука щодо відповідності Конституції України окремих приписів Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» та Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

КСУ визнав оспорювані приписи законів неконституційними.

Василя Атаманчука позбавили права на отримання пенсії без обмеження її максимального розміру, що становило втручання у право власності, та спричинило виникнення у суб’єкта права на конституційну скаргу відчуття краху правомірних сподівань.

Конституційний Суд України дійшов висновку, що запроваджене обмеження максимального розміру пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, установлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, призвело до порушення сутності конституційних гарантій щодо забезпечення соціального захисту цих осіб, що є порушенням зобов’язань держави, які випливають зі змісту статей 3, 16, 50 Конституції України в їх взаємозв’язку.

Судді Конституційного Суду України Галина Юровська та Віктор Городовенко висвітлили юридичні позиції КСУ щодо гарантованого рівня соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян.

Під час лекції судді зосередили увагу на ключових аспектах Рішення № 2-р(ІІ)/2024 щодо гарантованого рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Це Рішення Суд ухвалив за конституційною скаргою Василя Атаманчука, який має статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії (є особою з інвалідністю ІІ групи у зв’язку із захворюванням внаслідок Чорнобильської катастрофи), особи з інвалідністю внаслідок війни, ветерана військової служби.

Заявник оспорював окремі приписи законів, якими законодавець обмежив  для нього максимальний розмір пенсії десятьма прожитковими мінімумами, установленими для осіб, які втратили працездатність.

Дослідивши питання, порушене в конституційній скарзі, Суд дійшов висновку, що запроваджене обмеження максимального розміру пенсії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, призвело до порушення сутності конституційних гарантій щодо забезпечення соціального захисту цих осіб, що є порушенням зобов’язань держави. Адже на «державу покладено позитивний обов’язок забезпечити особам з інвалідністю з числа осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, посилений соціальний захист. Позитивний обов’язок держави у цьому разі, по суті, вимагає від неї вжити заходів підтримчої дії (affirmative action) з огляду на те, що йдеться про обов’язок захисту державою однієї з найуразливіших верств населення, яка того потребує».

Судді навели юридичні позиції, викладені в низці рішень Суду щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед яких: «соціальні зобов’язання держави перед громадянами, які втратили здоров’я внаслідок того, що держава свого часу зобов’язала їх взяти участь у подоланні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – катастрофи планетарного масштабу, та які зазнали інвалідності внаслідок таких дій, а також перед особами з інвалідністю з числа потерпілих від цієї катастрофи не мають залежати від фінансових можливостей держави та її економічного становища».

Раніше Галина Юровська, Віктор Городовенко і Єгор Краснов провели чергову лекцію, присвячену Висновку КРЄС щодо використання ШІ у судочинстві.

Також судді Конституційного Суду України Віктор Городовенко та Галина Юровська розповіли про виклики та проблеми, пов’язані із застосуванням штучного інтелекту в судочинстві, зосередили увагу на правових й етичних основах використання технологій, а також позиціях ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду