Суд відмовив у відшкодуванні моральної шкоди через перешкоди у користуванні майном: деталі справи

17:35, 27 червня 2024
На Львівщині позивачка через суд намагалася усунити перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження майном у спільній сумісній власності.
Суд відмовив у відшкодуванні моральної шкоди через перешкоди у користуванні майном: деталі справи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу місцевої жителька на рішення Стрийського міськрайонного суду Львівської області у справі за позовом про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, зобов’язання до вчинення дій та відшкодування моральної шкоди. Про це повідомляє пресслужба суду. 

Обставини справи

Громадянка П. звернулася з позовом до громадянина К, Сколівської міської ради Львівської області, КП ЛОР «Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», з участю третьої особи: відділу № 5 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Львівській області та просила зобов’язати відповідача К. повернути становище, котре існувало до порушення права, зокрема звільнення спільного заїзду і проходу до газового лічильника, спільних воріт і хвіртки до житлового будинку та  надати безперешкодний доступ до вказаного будинку по земельній ділянці без обмежень у користуванні та розпорядженні майном у спільній сумісній власності згідно заповіту батька, а також відшкодувати моральну шкоду за позбавлення права на користування спільним майном.

Рішенням Стрийського міськрайонного суду Львівської області в позові відмовлено.

Відповідне рішення суду оскаржила позивач П. Вважає оскаржуване рішення незаконним та необґрунтованим, таким, що винесене з порушенням норм матеріального права. Просила скасувати рішення суду першої інстанції та постановити нове рішення про задоволення позову, посилаючись на доводи позовної заяви. В апеляційній скарзі зазначала , що суд першої інстанції не врахував факт, що державним реєстратором МБТІ не було зареєстровано об’єкти нерухомого майна у спільному користуванні, а також у власному користуванні та не надано Витяг про їх державну реєстрацію. Зазначила, що відповідачі відчужили та захопили спільні об’єкти нерухомого майна, зокрема спільну хвіртку і ворота при спільному проході і проїзді, металеву рейку, до якої були прикріплені ворота і хвіртка.

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду у справі 453/1232/20 постановила: апеляційну скаргу гр.. П. залишити без задоволення, а рішення Стрийського міськрайонного суду Львівської області - без змін.

Таке своє рішення колегія суддів мотивувала тим, що суд першої інстанції прийшов до вірного висновку, що право гр.. П. щодо користування та розпорядження вказаним домоволодінням не порушено та не підлягає судовому захисту.

Суд прийшов до вірного  висновку, що визнання судом технічного паспорта на житловий будинок та іншої технічної документації недійсними у даному випадку не є належним способом захисту, та, в разі доведеності порушення права власності гр.. П. на належне їй домоволодіння, не призвело б до відновлення такого права.

З урахуванням встановленого, суд першої інстанції прийшов до вірного висновку про відмову в позові, тому підстави для скасування оскаржуваного рішення апеляційним судом не встановлені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду