У Чернігівській області чоловік з переломом ключиці, якого ВЛК визнала придатним, не прийшов до ТЦК: як його покарав суд

11:18, 2 липня 2024
Під час ВЛК у військовозобов’язаного виявили перелом ключиці й визнали придатним до служби, але він не прийшов до ТЦК в дату, вказану в бойовій повістці.
У Чернігівській області чоловік з переломом ключиці, якого ВЛК визнала придатним, не прийшов до ТЦК: як його покарав суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Чернігівській області чоловіка засудили на три роки позбавлення волі з двома роками іспитового строку за ухилення від мобілізації. Під час ВЛК у військовозобов’язаного виявили перелом ключиці й визнали придатним до служби, але він не прийшов до ТЦК в дату, вказану в бойовій повістці. Вирок у справі № 750/14407/23 виніс Деснянський районний суд Чернігова.

Під час ухвалення рішення судді взяли до уваги певні пом’якшуючі обставини.

Згідно з матеріалами справи, в серпні 2023-го чоловік прийшов до ЦНАПу в Чернігові, щоб виписатися з квартири, а звідти його направили до ТЦК. Після перевірки даних він пройшов медогляд: лікарі встановили йому діагноз «консолідований перелом правої ключиці», проте вказали, що це не звільняє його від виконання військового обов’язку під час воєнного стану.

Так, чоловіка визнали придатним до служби та виписали повістку, згідно з якою він мав через п'ять днів з'явитися до ТЦК. Але у зазначену дату військовозобов'язаний не прийшов.

Під час розгляду справи він розповідав, що пізніше «приносив до ТЦК медичні документи про свій хворобливий стан, але їх не дивилися». За його словами, висновок ВЛК він не оскаржив, бо «не знав законодавства».

Суд врахував обставини, які пом'якшують покарання обвинуваченого: не притягувався до кримінальної відповідальності, дійсно має хворобливий стан. Зазначається, що перелом чоловіку прооперовували, тому він потребує лікування.

Однак жителя Чернігівщини визнали винним в ухиленні від військової служби під час мобілізації за ст. 366 ККУ та призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з іспитовим строком у два роки. На вирок ще може бути подано апеляційну скаргу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси