Інвестиції в Україну слідуватимуть за реформами: для чого створено Координаційну платформу за участю США та ЄС

08:00, 10 лютого 2023
Надалі фінансові потреби України обговорюватимуть у рамках Координаційної платформи, створеної ЄС, США та Україною.
Інвестиції в Україну слідуватимуть за реформами: для чого створено Координаційну платформу за участю США та ЄС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У ході спільного брифінгу з Президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту до Брюсселя 9 лютого президент Європейської ради Шарль Мішель і Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нагадали, що інвестиції в Україну «йтимуть рука об руку з реформами».

Раніше, 26 січня 2023 року, розпочала свою роботу спеціально створена для моніторингу та оцінки Міжвідомча донорська координаційна платформа.

Як зазначає Єврокомісія, ця платформа «дозволить забезпечити тісну координацію між міжнародними донорами та міжнародними фінансовими організаціями та забезпечить узгоджене, прозоре та підзвітне надання підтримки».

Перше засідання Координаційної платформи донорів, що відбулося у форматі відеоконференції, зібрало високопосадовців з України, ЄС, країн G7, а також фінансових інститутів, таких як Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародний валютний фонд та Світовий банк.

Згодом до Платформи можуть приєднатися й інші донори.

«Нарада започаткувала більш широкий процес з метою забезпечення більш тісної координації між усіма ключовими гравцями, які надають короткострокову фінансову підтримку, а також довгострокову допомогу на етапі реконструкції, спираючись на результати конференцій у Лугано, Берліні та Парижі, щоб допомогти подолати розрив між потребами та ресурсами . ЄС сповнений рішучості і надалі відігравати важливу роль у підтримці процесу відновлення та реконструкції в Україні, яка міцно стоїть на шляху до ЄС, гарантуючи, що інвестиції будуть йти пліч-о-пліч з реформами», - зазначає Єврокомісія.

Напередодні саміту ЄС-Україна на засіданні урядової колегії в Києві під спільним головуванням Урсули фон дер Ляйєн і прем'єр-міністра Дениса Шмигаля було підведено оцінку підтримки ЄС, що триває, Україні в різних галузях, включаючи фінансову, гуманітарну, енергетичну, бюджетну підтримку, дипломатичну роботу, а також зусиль України щодо проведення реформ для просування шляхом ЄС.

Комісія підтвердила уряду України, що створення секретаріату Міжвідомчої координаційної платформи донорів у Брюсселі триває успішно. «Координаційна платформа матиме ключове значення для узгодження потреб та ресурсів для зусиль України щодо ремонту, відновлення та реконструкції. Її співголовами будуть ЄС, Україна та США, а допомогу у її роботі надаватиме технічний секретаріат, брюссельський офіс Комісії та київський офіс уряду України», - розповіли у Єврокомісії.

У Білому домі повідомили, що в ході першого засідання Керівного комітету Міжвідомчої координаційної платформи донорів України, співголовою якого виступив заступник радника з національної безпеки в питаннях міжнародної економіки Майк Пайл, «представники країн G7, уряди України та міжнародних фінансових інститутів обговорили, як краще координувати економічну підтримку невідкладних фінансових потреб України та майбутніх зусиль щодо відновлення та реконструкції економіки». Наступне засідання Керівного комітету відбудеться у березні.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд