Єврокомісія хоче продовжити ще на рік скасування мита і квот на український експорт до ЄС

16:28, 28 лютого 2023
Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський вважає, що Уряд має домагатися, аби лібералізація для українського експорту діяла на постійній основі.
Єврокомісія хоче продовжити ще на рік скасування мита і квот на український експорт до ЄС
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Європейська комісія планує продовжити скасування мита, квот і заходів торгового захисту на український експорт до ЄС ще на рік. Про це заявив заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

За словами Киселевського, рішення про скасування мита на український експорт до ЄС має бути ще розглянути Європейським парламентом і Радою ЄС, після чого вступить в силу.

Заступник Голови економічного комітету зазначив, що це буде друге таке рішення: вперше мита і квоти були скасовані Європарламентом 24 травня 2022 року і вступили в силу 4 червня того ж року.

Посадовець пояснює, що таке рішення «подовжує вікно можливостей для українського бізнесу щодо експорту товарів в ЄС».

Передбачається, що будуть достроково скасовані ввізні мита для промислової продукції (хімічна і машинобудівна галузі).

Також на рік відмінять квоти на цілу низку металургійної продукції, скасують антидемпінгові та спеціальні заходи захисту на гарячекатаний прокат та безшовні труби. Тим часом, підкреслює Киселевський, для інших країн антидемпінгові заходи продовжують діяти.

Парламентарій додав, що експорт української металургійної продукції в ЄС внаслідок руйнувань і логістичних проблем впав, тому пом'якшення та зняття обмежень у цьому секторі не грає великої ролі, однак це стратегічно важливий крок.

Натомість, скасування квот на агротовари мали значний ефект, розповідає Киселевський.

Зокрема, мова йде про відміну квоти на 36 позицій сільськогосподарської та харчової продукції. Серед них: цукор, яловичина, м'ясо птиці, баранина, свинина, крохмаль, солод, натуральний мед, яйця, вершкове масло, яблучний і виноградний соки, оброблені томати, цукрові сиропи, етиловий спирт, сигарети та інше.

Дмитро Киселевський наголосив, що Уряд має працювати над тим, щоб лібералізація для українського експорту діяла на постійній основі, а не була тимчасовою.

«Це суттєво допоможе відновленню нашої економіки, дасть Україні експортну виручку, сприятиме заміщенню російських і білоруських товарів в ЄС українською продукцією», – сказав заступник голови економічного комітету.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва