Член Ради Нацбанку пояснив, навіщо банки мають надавати дані про карткові операції клієнтів, відео

19:05, 5 червня 2023
Аналіз такої інформації дозволив Нацбанку виявити проблематику щодо використання послуг банків щодо здійснення переказів в мережі інтернет та через термінали самообслуговування, одним з наслідків якого було обслуговування тіньового ринку, відмітив Василь Фурман.
Член Ради Нацбанку пояснив, навіщо банки мають надавати дані про карткові операції клієнтів, відео
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Член Ради Національного банку Василь Фурман в ефірі телемарафону 5 червня пояснив, навіщо Нацбанку інформація від банків про операції їх клієнтів.

Нагадаємо, Національний банк у листі до банків № 25−0005/38228 від 1 червня 2023 року повідомив, що щопонеділка до 16.00 банки мають надіслати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів в Інтернеті за попередній тиждень. Такі дані мають бути подані із зазначенням імені клієнта або назви суб'єкта господарювання, який здійснював відповідні платежі.

У цьому листі було зазначено, в тому числі, про P2P перекази, тобто, перекази від людини до людини.

Згодом Національний банк пояснив, що «надіслав банкам лист-нагадування № 25-0005/38228, мета якого – звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах.

Національний банк використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України.

Так, аналіз такої узагальненої інформації дав змогу Національному банку виявити проблематику використання послуг банків, у тому числі електронної комерції, з метою обслуговування тіньового ринку, зокрема обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу», - зазначили в НБУ і підкреслили, що мова не йде про збір персональних даних фізичних осіб.

В ефірі телемарафону Василь Фурман підтвердив, що P2P перекази – це перекази від людини до людини.

«P2P перекази – це перекази від людини до людини?» - задав питання ведучий.

«Так, це перекази від людини до людини, з картки на картку», зазначив член Ради Нацбанку Василь Фурман.

«А в чому тоді фейк?» – задав питання ведучий.

«Мова йде про загальну кількість людей. Не конкретно про Іванова, який пересилає Петрову. А про загальну кількість операцій», зазначив Фурман.

За рік подібних операцій було близько 2 млрд, додав він. Ця інформація необхідна для статистики, виключно в наглядових цілях за банками України.

«Національний банк використовує зібрану інформацію виключно в наглядових цілях, з метою посилення контролю за дотриманням банками законодавства України.

Зокрема аналіз такої інформації дозволив Нацбанку виявити проблематику щодо використання послуг банків щодо здійснення переказів в мережі Інтернет та чере термінали самообслуговування, одним з наслідків якого було обслуговування тіньового ринку», - пояснив Василь Фурман.

Він також зауважив, що якщо у подальшому буде йти мова про відповідне оподаткування, то треба буде вносити зміни до законодавства України. 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва