Водіїв попереджають про високий ризик ДТП: правила безпеки на дорозі

10:19, 27 декабря 2019
На мокрій дорозі автомобіль поводиться інакше, а в умовах поганої видимості ризик потрапити у ДТП збільшується в рази.
Водіїв попереджають про високий ризик ДТП: правила безпеки на дорозі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 27 грудня, у більшості областей України мокрі дороги, на перевалах – сніг. Водіїв попереджають про високий ризик ДТП. Про це повідомляє прес-служба Укравтодору.

«Станом на 6:00 27 грудня місцями невеликий сніг у Закарпатській, Житомирській та Черкаській областях, на більшій території країни мряка та слабкий дощ, на півдні місцями туман. Покриття на автодорогах державного значення в більшості областей мокре», – йдеться у повідомленні.

Також вказано, у Закарпатській та Івано-Франківській областях на перевальних ділянках доріг невеликий сніг.

На мокрій дорозі автомобіль поводиться інакше, а в умовах поганої видимості ризик потрапити у ДТП збільшується в рази.

По-перше, дотримуйтеся дистанції. Це правило потрібно виконувати і в гарну погоду, але в умовах дощу видимість значно погіршується, а отже, дистанцію до попереду їдучого автомобіля, потрібно ще більше збільшити. Те ж стосується і швидкісного режиму. В умовах негоди не варто розганятися, навіть якщо ви вважаєте, що здатні контролювати ситуацію. Справа в тому, що її можуть не контролювати сусідні автомобілі. Крім того, проїжджаючи калюжі на високій швидкості, ви цілком можете отримати порцію води і бруду самі, а також ощасливити ними сусідні автомобілі.

В обох випадках частина водіїв тимчасово втратять видимість, а отже, контроль над ситуацією, а значить створиться аварійно-небезпечна ситуація. Природно, що на такий випадок очищувачі скла повинні бути включені. Незважаючи на те, що бічне скло в такій ситуації, має неприємну тенденцію до запітніння, опускати їх категорично не можна. І справа не в тому, що вас можуть намочити. Просто, отримавши порцію бруду в очі, ви вже точно втратите контроль над ситуацією, а ваш автомобіль стане на кілька секунд фактично некерований.

Перед калюжами швидкість слід знижувати. Для цього є кілька вагомих причин. По-перше, під водою можуть ховатися ями. По-друге, вода, потрапляючи на гальмівні диски, може різко знизити гальмуючу здатність вашого автомобіля. Проїхавши калюжу, потрібно просушити гальма. Для цього достатньо кілька разів натиснути на них. По-третє, проїжджаючи калюжу на високій швидкості, водій може відчути, що автомобіль став некерованим. Як ніби машина їде по льоду. Це ефект аквапланування – вода не встигає витіснятися з-під коліс, тому автомобіль починає плисти по воді, в самому прямому сенсі! У такому випадку потрібно не змінюючи траєкторії скинути газ і проїхати водну перешкоду і тільки після цього почати поступово гальмувати. У будь-якому випадку потрібно пам'ятати, що погана видимість не тільки у вас, але і в інших учасників руху. Тому потрібно уникати різких рухів, таких як раптова зміна смуг, різке гальмування або навпаки швидкісні маневри.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, як зміняться  штрафи для водіїв у наступному році.

Також ми назвали іномарки, які дуже швидко іржавіють.

Крім цього, відомо, у наступному році вийде в продаж новий електромобіль.

А ще повідомлялося, які способи викрадення автомобіля найпопулярніші.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України