Небезпека дитячих розважальних центрів

14:08, 3 октября 2018
Що робити, якщо дитина отримала травму під час перебування у розважальному центрі.
Небезпека дитячих розважальних центрів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Станіслав Куценко,

юрист-експерт, керівник Головного територіального управління юстиції у місті Києві

Батути, лабіринти, гірки та каруселі завжди будуть улюбленими атрибутами дитинства усіх поколінь.

Я також на вихідних разом із дітьми ходжу на дитячі ігрові майданчики, де вони можуть пострибати і полазити на смузі перешкод, покупатись у басейні з кульками, покататись на каруселях. Мій син Назар найбільше любить кататись на дитячих машинках, а донька Діана — гратись у лабіринтах. І я, як відповідальний батько, ніколи не залишаю їх без нагляду. Адже наші діти — це насамперед наша відповідальність. На щастя, у моєму досвіді історій з травмами на майданчику не було. Проте, на жаль, так не в усіх.

Свій «веселий» відпочинок пригадують чимало батьків: чи то руку дитина вивихнула на гірці, чи порізала ніжку поміж кульок, чи ще гірше — отримала перелом.

Варто тільки згадати випадок у Тернополі цього літа, коли на дитину в розважальному центрі впав балон із газом, у результаті у хлопчика чотири переломи. В одному з розважальних центрів Києва дитина порізала ніжку об побиту плитку на підлозі, а підліток розсік голову об гострий кут атракціону.

Не в кожній ситуації можна домогтися компенсації від закладу. Якщо причиною травми була технічна несправність конструкції, є шанс на відшкодування як моральної, так і матеріальної шкоди.

Що робити у такому випадку?

Факт неякісного надання розважальних послуг у дитячому центрі, що призвів до травмування, варто зафіксувати у Книзі скарг (відгуків) та сфотографувати свою заяву, написати скаргу на ім’я адміністрації, в Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів (01001, м. Київ, вул. Б. Грінченка, 1). При цьому завжди потрібно зберігати квитанції, видані продавцем при купівлі послуги, адже це доказ укладення договору про надання послуг.

Права своїх дітей батьки можуть захищати, викликавши поліцію та написавши відповідні заяви про вчинення кримінального чи адміністративного правопорушення.

Окрім цього, батьки мають право на звернення до суду з позовною заявою про захист прав споживачів, про відшкодування шкоди з вимогою відшкодувати завдану шкоду, зокрема і моральну.

Також зауважу, що у більшості таких центрів у доступному для відвідувачів місці зазначені правила поведінки та безпеки в ігровому центрі.

Тож, необхідно дізнатись про умови надання потрібної вам послуги (розваги), що діють у конкретному торговельно-розважальному центрі, та детально ознайомитись з ними.

Так, законодавством гарантується право споживача на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення послуги (ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Якщо батьки не ознайомлені з такими публічними правилами поведінки чи пам’ятками або не погоджуються з будь-якими з пунктів чи не цілком розуміють їх, заради безпечного відпочинку дітей варто відмовитись від запропонованих розваг до уточнення інформації.

Особливу увагу потрібно звертати на те, чи несуть відповідальність власники атракціону за дитину, і якщо ні, то краще взагалі не допускати малечу до таких розваг.

Хто несе відповідальність у разі травми?

Часто у правилах поведінки в ігрових кімнатах, дитячих зонах зазначається, що батьки несуть повну відповідальність за поведінку своїх дітей та у разі травмування адміністрація закладу жодної відповідальності не несе.

Однак питання відповідальності залежить також і від характеру та причин отримання дитиною травми (недбалість персоналу, несправність обладнання атракціонів, неуважність самої дитини, поведінка інших дітей).

Згідно зі ст.1178 ЦК України, шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи, якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою. У зв’язку з цим батьки також несуть відповідальність за поведінку своїх дітей.

Якщо ж травмування дитини сталось внаслідок недбалості персоналу закладу залежно від ситуації можливе настання кримінальної відповідальності. Згідно зі ст. 137 КК України «Неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей», відповідальність настає у вигляді штрафу у розмірі 5100 гривень чи в обмеженні або позбавленні волі строком на 3 роки. Проте якщо діяння спричинило смерть неповнолітнього або інші тяжкі наслідки, відповідальність настає у вигляді обмеження чи позбавлення волі від 3 до 5 років.

Відповідно до ст. 367 КК України «Службова недбалість» відповідальність настає у вигляді штрафу в розмірі від 4250 до 8500 гривень, або виправними роботами строком до 2 років, або обмеженням волі строком до 3 років. Також при настанні тяжких наслідків – позбавлення волі на строк від 2 до 5 років зі штрафом від 4250 до 12750 гривень.

Факт завдання шкоди життю та здоров’ю дитини внаслідок несправності атракціонів чи інших проблем із їх експлуатацією може бути розцінений як кримінальне правопорушення, передбачене ст. 271 КК України «Порушення вимог законодавства про охорону праці». Відповідальність настає у вигляді штрафу від 1700 до 3400 гривень, або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк. Та якщо діяння спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, карається виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі до 7 років. Адміністративний проступок за ст. 41 КУпАП «Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці, ст. 42 КУпАП «Порушення санітарних норм» карається штрафами від 340 до 700 гривень.

Відповідальні батьки повинні піднімати питання наявності пунктів із надання невідкладної медичної допомоги в ігрових центрах. На жаль, зазвичай це питання вирішується тільки на розсуд власника відповідного закладу.

Не лінуйтесь ознайомитись із умовами, в яких гратиметься Ваша дитина, та внутрішніми правилами безпеки закладу. Переконайтесь, що працівники атракціонів уміють надавати першу медичну допомогу.

Як би Ви не нарікали на недбальство закладу, пам’ятайте: безпека Вашої дитини – це насамперед зона Вашої відповідальності. Основне наше завдання – не покарати винних у дитячому травматизмі, а зробити так, щоб його не було.

А якщо Ваші права порушуються, звертайтесь за правовою консультацією та послугами безкоштовного адвоката від держави до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103.

Захищайте права разом із Мін’юстом!

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва