Конкурс до Верховного Суду

10:54, 21 декабря 2016
Хочу привернути увагу правничої спільноти до окремих питань, що виникають під час розгляду Вищою кваліфікаційною комісією досьє кандидатів на заміщення вакантних посад суддів ВСУ.
Конкурс до Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хочу привернути увагу правничої спільноти до окремих питань, що виникають під час розгляду Вищою кваліфікаційною комісією досьє кандидатів на заміщення вакантних посад суддів ВСУ. З огляду на повідомлення, що опубліковані в ЗМІ, найбільший відсоток відмов у допуску до участі в конкурсі було одержано науковцями і адвокатами. Причини відмови носять здебільшого формальний характер: відсутність повного переліку документів, що підтверджують відповідність тієї чи іншої кандидатури встановленим вимогам.

Водночас, офіційно опубліковані на інтернет-сторінці ВККСУ умови проходження конкурсу не дають змогу однозначно зрозуміти їх зміст, що в значній мірі стосується саме науково-педагогічних працівників. Зокрема, з метою підтвердження наукового ступеня у галузі права, вимагається надати копію відповідного диплому, проте з обмовкою «крім вищих військових навчальних закладів».

Аналогічний підхід застосовується щодо підтвердження стажу наукової роботи в сфері права на посадах наукових або науково-педагогічних працівників — необхідно надати довідку, яка підтверджуватиме цей факт, проте зазначається, що викладене не стосується вищих військових навчальних закладів (див. п. 7 умов). Водночас, загалом умовами проходження конкурсу не передбачено ніяких застережень щодо участі в ньому представників вищих військових навчальних закладів.

Очевидно, що під час підготовки умов проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду його розробники керувалися положеннями ст. 69 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», в якій фактично передбачено певні обмеження для співробітників військових ВНЗ.

Очевидно, що дані норми носять відверто дискримінаційний характер та не відповідають конституційним положенням, тому повинні бути скасованими. 

Прошу підтримати заявлену ініціативу, адже формування сучасної моделі національного судочинства не може грунтуватися на антиконституційних принципах.

 

Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь.

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты» может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді