Долю ув’язнених буде полегшено

08:00, 25 января 2019
Розпочата реформа кримінально-виконавчої служби.
Долю ув’язнених буде полегшено
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно Міністерство юстиції України презентувало пріоритетні напрями реформування Державної кримінально-виконавчої служби. Серед них

  • приведення умов перебування підозрюваних та ув’язнених у закладах ДКВС до європейських стандартів;
  • подолання переповнення місць тримання ув’язнених та засуджених;
  • боротьба зі зростанням захворюваності на туберкульоз, ВІЛ та інші хвороби;
  • попередження вчинення нових злочинів особами, взятими під варту;
  • запобігання катуванням та нелюдському поводженню з особами, які тримаються в установах виконання покарань;
  • поліпшення роботи з кадрового менеджменту кримінально-виконавчої служби,
  • вдосконалення системи професійної підготовки персоналу;
  • забезпечення достатньої матеріально-технічної бази органів та установ виконання покарань.

В рамках реалізації цієї програми до Верховної Ради України скеровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» (щодо збільшення норми площі в камері для однієї взятої під варту особи).

Законопроектом пропонується збільшити норму площі для однієї взятої під варту особи до рівня, який не створює стійку презумпцію незадовільних умов тримання заявника під вартою з огляду на практику Європейського суду з прав людини; передбачити можливість перебування дитини разом із узятим під варту батьком; закріпити мінімальну норму площі для вагітних жінок та осіб, які мають при собі дитину, а також норму площі для однієї дитини, яка перебуває разом із особою, взятою під варту, в установі попереднього ув’язнення.

Так, встановлюється норму площі в камері для однієї взятої під варту особи не менше 3 квадратних метрів, а для вагітної жінки або особи, яка має при собі дитину, — 6 квадратних метрів. Норма площі для однієї дитини, яка перебуває разом із особою, взятою під варту, не може бути меншою 4 квадратних метрів.

Вагітні жінки або особи, які мають при собі дитину, розміщуються у маломісних (або одиночних) камерах.

У разі відсутності можливості розмістити вагітних жінок або осіб, які мають при собі дитину, в маломісних або одиночних камерах, дозволяється їх розміщення в інших камерах.

Площа камер для одиночного тримання не може бути меншою за 6 квадратних метрів. При обрахуванні площі камер не враховується площа санітарного вузла. Відстань між протилежними стінами камери не може бути меншою за 2 метрів.

Прийняття даного законопроекту допоможе привести у відповідність норму площі в камері до міжнародних стандартів, а також виконати зобов’язання України на шляху до вступу у Європейський Союз, вважають в Мін’юсті.

Проте, за думкою експертів, законопроект не містить комплексного підходу до вирішення питання. Так, доктор права Вадим Човган нагадує, що відповідно до рекомендацій Комітету, затверджених 15 грудня 2015 року у Страсбурзі, площа камери для одиночного тримання має становити не менше ніж 6 кв. м, норма площі на одну ув’язнену особу у камері для тримання декількох осіб — не менше ніж 4 кв. м. Автори законопроекту ж запропонували збільшити житлову площу до 4 кв. м для жінок, а для чоловіків — тільки до 3 кв. м, що, на думку експерта, не відповідає європейським стандартам.

Крім того, на його думку, необхідно змінити норми площі, режим та й взагалі концепцію попереднього ув'язнення (презумпція контактів із зовнішнім світом замість тотальної радянської заборони на такі контакти).

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді