Комітет Ради підтримав законопроект щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права

18:45, 6 июня 2020
Законопроект спрямований на забезпечення виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення міжнародних злочинів.
Комітет Ради підтримав законопроект щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 5 червня, відбулась друга частина засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке розпочалося у середу, 3 червня, передає офіційний сайт парламенту.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№2689), спрямований на забезпечення повноти імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів.

Під час обговорення зазначалося, що дані зміни до законодавства є особливо актуальними і потрібними в умовах збройного конфлікту з Російською Федерацією.

Комітет підтримав рішення рекомендувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону у першому читанні. Водночас, при підготовці до другого читання Комітет рекомендує врахувати ряд зауважень, зокрема щодо уточнення деяких формулювань, точнішого опису кваліфікуючих ознак злочину.

Зазначимо, у пояснювальній записці сказано, що проектом передбачаються положення щодо автономного режиму регламентації кримінальної відповідальності за злочини агресії, геноциду, злочини проти людяності та воєнні злочини – зміни до статей 8, 44, 49, 68, 69, 74, 80, доповнення КК новою статтею 311 та статтями 438-4385 у розділі ХХ Особливої частини, розділом ІІІ у Прикінцевих та перехідних положень, зміни до Закону України «Про застосування амністії в Україні», а також техніко-юридичні зміни до Кримінального процесуального кодексу України (КПК).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кримінальний кодекс узгодять із Римським статутом і запровадять нові норми.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси