Рада вдвічі збільшила штрафи за незаконну вирубку лісу та посилила кримінальну відповідальність

16:12, 25 апреля 2019
Парламент ухвалив законопроект щодо збереження українських лісів
Рада вдвічі збільшила штрафи за незаконну вирубку лісу та посилила кримінальну відповідальність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окрім мовного закону, 25 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів» №10201-1 від 16.04.2019.

Як зазначив нардеп Ігор Луценко, «майже у 50 разів знизили поріг кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів. Тепер буквально пару дерев — і все. І збільшили штрафи за адмінку».

Відзначимо, що ухвалений законопроект є альтернативним до проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення заходів, направлених на збереження українських лісів» (реєстр. №10201 від 03.04.2019). Необхідність його розробки та внесення викликана наступними причинами.

Одним з найбільш небезпечних порушень у сфері охорони лісів вважається незаконна вирубка. Кримінальна відповідальність за це правопорушення передбачена ст. 246 Кримінального кодексу України. Прийнятим у 2018 році Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» внесено зміни до ст. 246 КК, якими доповнено статтю п. 4 та приміткою. Приміткою передбачено, що у цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у дві тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів. Тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у п’ять тисяч і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

З огляду на вищевказане для притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст. 246 КК потрібно, щоб її діями було завдано шкоди на суму, яка перевищує 1 921 000 грн (істотна шкода) чи 4 802 500 грн (тяжкі наслідки).

У лісах державних лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Держлісагентства, за 2018 рік обсяг незаконних вирубок склав 17,7 тис. куб. м (17732 куб. метрів) деревини на суму заподіяної шкоди 116,7 млн грн (116725000 грн), що в загальному на 1 куб. метр незаконної рубки дорівнює 6582,73 грн заподіяної шкоди. Отже, для того, щоб порушник був притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 246 КК, мінімальний обсяг незаконної рубки, скоєної ним, повинен становити понад 292 куб. метри.

«Для загального уявлення масштабів незаконної рубки з обсягом 292 куб. метри варто зауважити, що згідно з лісотаксаційними показниками, середній обсяг деревини пристигаючого або стиглого деревостану складає 250–300 куб. метрів на 1 гектар. Отже порушнику необхідно одночасно зрізати близько 1 га лісу, щоб була правова підстава для оголошення йому підозри. Внаслідок внесення вищевказаним законом змін до ст. 246 Кримінального кодексу України в частині підвищеного розміру істотної шкоди збільшилася кількість закритих судами кримінальних проваджень за фактом незаконної порубки лісу»,  відзначали автори закону.                                             

У зв’язку цим з автори вважали за доцільне внести відповідні зміни до ст. 246 Кримінального кодексу України, уточнивши п. 4 ст. 246, оскільки встановлення зависокого грошового еквіваленту істотної шкоди значною мірою «зв'язало руки» правоохоронним органам і судам у покаранні такого суспільно небезпечного злочину, як незаконна порубка лісу.                                                     

Крім того, аналогічної корекції потребує примітка до ст. 201-1 Кримінального кодексу України (контрабанда лісу-кругляка). Незважаючи на суттєві економічні та фіскальні результати дії мораторію на експорт лісу-кругляка, й досі залишається невирішеним питання безконтрольних варварських вирубок українських лісів. Вказаною приміткою передбачено, що у цій статті шкодою у великому розмірі вважається така шкода, яка у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. А шкодою в особливо великому розмірі вважається така шкода, яка у дві тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Також законопроект посилює адміністративну відповідальність за правопорушення у цій сфері. Ефективним механізмом боротьби з незаконними порубками має стати збільшення розміру штрафів, передбачених ст. 64, 65, 65-1, 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їх пропонується збільшити вдвічі, аби ліквідувати диспропорцію між порубками лісу як адміністративним та кримінальним проступком.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва