Імпічмент без висновку КСУ: новий законопроект

17:12, 13 июня 2019
Народний депутат Євгеній Мураєв вбачає в формуванні судової системи Президентом ознаки узурпації влади.
Імпічмент без висновку КСУ: новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 червня народний депутат  Євгеній Мураєв подав на розгляд до Верховної Ради проект закону №10339-1 про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з імпічменту Президента України.

На думку Євгенія Мураєва, на сьогоднішній день єдиним способом попередження та недопущення встановлення авторитарного режиму в Україні є наділення Верховної Ради України дієвими повноваженнями щодо притягнення Президента України до конституційної відповідальності.

Цей проект Закону закріплює концептуальну суть імпічменту Президента України як позасудового конституційного  процесу, визначає провадження з імпічменту як складову конституційної процедури імпічменту Президента України, яка включає стадію діяльності Слідчої комісії з моменту створення цієї Комісії до моменту надання Слідчою комісією відповідних висновків та пропозицій або закінченням строку для складання зазначених висновків та пропозицій, визначає правовий статус Слідчої комісії, її повноваження та організаційні основи діяльності.

Відповідно до законопроекту, слідча комісія є колегіальним тимчасовим органом Верховної Ради України, що утворюється у складі народних депутатів України (по два депутати від кожної депутатської фракції у Верховній Раді України та два депутати від всіх народних депутатів України, які не входять до складу жодної депутатської фракції у Верховній Раді України), семи спеціальних слідчих, дев’яти суддів у відставці Конституційного Суду України або Верховного Суду (Верховного Суду України), завданням якого є проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину, викладених у поданні про імпічмент Президента України та створення Слідчої комісії (частина перша ст. 1).

Верховна Рада України утворює Слідчу комісію відповідно до статті 111 Конституції України та положень цього Закону для проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину. Підставою для ініціювання питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту та одночасно утворення Слідчої комісії є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні Президентом України державної зради або іншого злочину.

Подання про імпічмент Президента України має містити правове обґрунтування необхідності утворення Слідчої комісії та відомості, які вказують на наявність фактів чи обставин, дій або бездіяльності Президента України, що можуть мати ознаки державної зради або іншого злочину. До подання можуть додаватися документи і матеріали, що підтверджують зазначені в поданні відомості або належним чином посвідчені їх копії.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що цивільна конфіскація у законопроекті Зеленського викликає великі побоювання у Назара Холодницького.

 Також стало відомо, що РАУ скасувала рішення про страйк адвокатів Київської області.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси