Цивільна конфіскація у законопроекті Зеленського викликає великі побоювання, — Назар Холодницький

13:55, 13 июня 2019
Керівник САП підкреслив, що прийняття такої норми може призводити до «обшуку заради обшуку».
Цивільна конфіскація у законопроекті Зеленського викликає великі побоювання, — Назар Холодницький
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На VII Міжнародному судово-правовому форумі судді та адвокати обговорювали майбутні кроки та основні досягнень суддівської реформи на сьогоднішній день.

Заступник генерального прокурора — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький поділився своєю думкою щодо норм цивільної конфіскації у президентському законопроекті про незаконне збагачення: «Щодо цивільної конфіскації, то у мене є дуже великі побоювання,  як воно буде працювати в українських реаліях. Щоб не сталося так, як було сто років тому, коли вдиралися в будинки та відбирали усе, що могли знайти. На жаль, у нас в САП були випадки, коли влаштовувалися обшуки заради обшуків, коли просто не було доведення законності погодження доходів. Звичайно, почекаємо остаточної редакції, і тоді вже, звісно, будемо виконувати той закон, який приймуть».

Також Назар Холодницький під час свого виступу наголосив на тому, що зараз Україні як ніколи потрібне збереження верховенства права, а не простий піар правосуддя: «Практика показала, що це важливо забезпечити. Незалежність як прокуратури, так і судів полягає в тому, що прийняті рішення мають бути законними і справедливими, хай навіть вони будуть публічно непопулярними».

Проте заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов підкреслив, що цю саму незалежність забезпечити досить непросто: «Ми зараз маємо понад тисячу порушених проти суддів кримінальних справ. Розумієте, кожен 4 суддя під відповідальністю… Що ж це, як не тиск на суд?»

Щодо судів, то заступник підкреслив майбутню важливу роль Вищого антикорупційного суду у діяльності САП: «Зараз є велика проблема недостатньої кількості суддів. Коли ми направляємо справи за місцем вчинення злочинів, там часто просто немає кворуму. Як приклад, у нас є справа, яка вже 1,5 року «ходить» від апеляційної до верховної інстанції, тому що судді просто не можуть вирішити питання підсудності. У районі, де було вчинено злочин, зараз немає трьох суддів; в іншому районі судді є, але в них немає п’ятирічного досвіду суддівської роботи. У нас на сьогодні вже готові 202 справи, які буде передано до ВАС 5 вересня».

Керівник САП підкреслив, що зараз чимало суддів інколи навмисно відкладають справи на дати після п’ятого вересня,  щоб вони пішли вже на розгляд до ВАС.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала ексклюзивне інтерв’ю  з главою Конституційного суду Литви Дайнюсом Жалимасом. Також ми висвітлювали думку голови КГС ВС Богдана Львова про ЄСІТС.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва