Перший рік для нас буде найскладнішим, — голова ВАС Олена Танасевич

11:28, 12 июня 2019
Під час форуму керівник САП Назар Холодницький підкреслив важливість створення антикорупційного суду в Україні.
Перший рік для нас буде найскладнішим, — голова ВАС Олена Танасевич
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час Міжнародного судово-правового форуму експерти та гості обговорювали перспективи судової реформи в Україні.

Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич поділилася своїми очікуваннями від початку роботи ВАС: «Очевидно, що цей перший рік буде найскладнішим. За попередніми даними, станом на 18 травня 2019 року ми  очікуємо 3352 справи до першої інстанції та 192 — для апелляційноі інстанції Вищого антикорупційного суду».

Також Олена Танасевич окреслила побутові питання ВАС, зокрема, йдеться про приміщення першої інстанції, яке зараз навіть жодним чином юридично суду не належить. Окрім того, голова ВАС зазначила, що наразі фізично у приміщенні на Хрещатику позмістити апарат суду просто не можливо.

«Якщо звернутися до простої математики, то виходить, що на працівника апарату приходиться лише 1 кв.м», —  підкреслила Олена Танасевич

Про неналежний стан умов для роботи ВАС говорив і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Окрім того, основні виклики реформування судочинства він вбачає у питання незалежності суду. Керівник САП акцентував також, що зарад велика кількість справ вже умисно суди відкладають на час після 5 вересня, тому на ВАС навантаження дійсно планується велике.

«Коли почне працювати Вищий антикорупційний суд, це буте найкращий аудитор НАБУ і САП. Рішення мають бути законними, попри те, що вас можуть медійно знищувати», — підкреслив Назар Холодницький.

Заступник голови Верховного Суду Богдан Львов підкреслив, що чекає від роботи ВАС ефективності та незалежності: «Можу сказати, що краще одразу спланувати розгляд однієї справи на тиждень і два. В іншому випадку без чіткого та швидкого планування, це може тривати роками».

Також Богдан Львов повідомив, що на сьогодні порушено понад 1000 справ стосовно суддів. Але складнощі у системі не повинні зупиняти роботу суду, підкреслив заступник голови ВС: «Суддя має розглядати справи, незважаючи ні на що. І не брати одразу відвід після першої ж пропозиції хабаря».

Олена Танасевич вбачає місію ВАС дійсно глобальною для держави: «МВФ, ООН та інші організації формують певні рейтинги, зокрема щодо показника щастя. Виходячи з них, там, де є вищий рівень корупції, завжди нижчі усі показники, і щастя зокрема. Можна вважати, що боротьба з корупцією — крок до щастливого майбутнього громадян».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва