Зеленський вніс невідкладний законопроект щодо початку роботи Антикорсуду

16:00, 8 июля 2019
На сайті Верховної Ради з’явився повний текст проекту закону.
Зеленський вніс невідкладний законопроект щодо початку роботи Антикорсуду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 липня Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд  до Верховної Ради проект закону 10426  про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду). Законопроект визначено Президентом як невідкладний.

В пояснювальній записці зазначено, що початок роботи Вищого антикорупційного суду має завершити становлення системи антикорупційних органів в Україні.

Водночас передбачений чинним законодавством порядок передачі до Суду підсудних йому проваджень, які наразі розглядаються іншими судами, матиме наслідком надходження до Суду тисяч кримінальних проваджень,  які не стосуються топ-корупції,  проваджень, у яких спливли строки давності та які розслідувалися органами досудового розслідування з порушенням правил підслідності.

 Так, станом на 17 травня 2019 року щонайменше 3592  кримінальних провадження мають бути передані до Суду відповідно до вимог закону, 3406 із яких перебувають у судах першої інстанції, а 186 кримінальних проваджень – у судах апеляційної інстанції. При цьому лише у 169 із 3592 кримінальних проваджень досудове розслідування здійснювалося Національним антикорупційним бюро України (далі – НАБУ).

Отже, станом на 5 вересня 2019 року (початок роботи суду) лише 5% справ, які має отримати Суд, розслідувалися НАБУ та належать до категорії справ високопосадової корупції.

 Відповідно до вимог КПК справи розглядатимуться  у Суді колегіями у складі  трьох суддів, а в апеляційній інстанції – у складі п’яти суддів (чисельність суддів Суду становить 38 осіб, з яких 12 –  судді Апеляційної палати Суду).

Таким чином,  після передачі згаданої кількості кримінальних проваджень до Суду виникне ситуація з надмірним навантаженням на суддів.

Наразі забезпечити ефективність судового розгляду кримінальних проваджень у розумні строки щодо корупційних злочинів не є можливим через кількість суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, а також через кількість кримінальних проваджень, які належать до підсудності Суду і судовий розгляд яких не завершено судами першої та апеляційної інстанцій.

Поданий Президентом законопроект має за мету забезпечення повного, ефективного, своєчасного судового розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів у розумні строки, а також запровадження чітких правил черговості передачі Суду підсудних йому справ відповідно до принципу правової визначеності.

Законопроектом пропонується викласти в новій редакції підпункт "х" підпункту 3 пункту 2 розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про Вищий антикорупційний суд", відповідно до якого підсудність Вищого антикорупційного суду як суду першої, апеляційної інстанцій, слідчих суддів поширюється на «кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду, крім кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури». Також передбачено, що до Вищого антикорупційного суду передаються усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що для Антикорупційного суду знайшли приміщення.

Також ми писали, що Вищий антикорсуд оголосив конкурс на посади держслужбовців: додалась ще 71 вакансія.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва