Оксана Літвінова: Проти мене просто зараз проводиться інформаційна кампанія

14:21, 10 июля 2019
Кандидат на посаду заступника керівника Антикорупційного суду опинилася під прицілом представників громадських організацій.
Оксана Літвінова: Проти мене просто зараз проводиться інформаційна кампанія
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Керівник апарату Апеляційного суду Київської області Оксана Літвінова 14 червня була визнана переможцем конкурсу на посаду заступника керівника Антикорупційного суду. Але поки триває спецперевірка кандидатки, на О. Літвінову звернули увагу представники громадських організацій, які 9 липня заявили, що вона нібито не відповідає займаній посаді. Своєю думкою щодо наведеної активістами інформації з «Судово-юридичною газетою» поділилися сама Оксана Літвінова.

«Особисто мені прикро, що інформація у статтях, що публікуються такими поважними громадськими організаціями, не перевіряється та не підтверджується реальними фактами.

Маючи 14-річний досвід у судовій системі та пройшовши трудовий шлях трудової від секретаря судових засідань до керівника апарату, із повною відповідальністю до своїх висловлювань хочу зазначити, що завжди до виконання своїх обов’язків ставилась відповідально та сумлінно.

Жодного стягнення за час трудової діяльності я не мала, що можу підтвердити записами у своїй трудовій книжці, яку можу наочно продемонструвати Центру протидії корупції. Єдиний у моєї кар’єрі розгляд дисциплінарної справи щодо мене дійсно відбувся у 2018 році, однак після моїх пояснень дана справа була закрита. Взагалі скарги на дії держслужбовців у нашій країні — не таке вже і рідке явище, однак навіть відкриття дисциплінарної справи ніяк не свідчить про те, що особа дійсно вчинила щось протиправне.

Що стосується неправдивої інформації, зазначеної  ЦПК, хочу пройтись по кожному пункту. Так, ЦПК зазначає, що:

  • «За нашими джерелами, Літвінова протягом 2017-2018 років нараховувала собі та своєму заступнику Оксані Зельдич, яку без конкурсу перевели в апарат ВАС, премії від 100-400%». 

Хочу зазначити наступне. Розподіл премій у Апеляційному суді Київської області, де я працювала на посаді керівника апарату з 2015 року по 2018 рік, як і в будь якому іншому суді, здійснювався відповідно до Положення про преміювання, що було розроблене відповідно до Порядку про встановлення стимулюючих виплат, преміювання та надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань керівникам апаратів Верховного Суду, вищих спеціалізованих, апеляційних і місцевих судів та їх заступникам, начальникам ТУ ДСА України, їх заступникам. Зазначений порядок був затверджений наказом ДСА України ще 2017 року.

Відповідно до вказаного Порядку та Положення, премії керівнику апарату та його заступнику виплачувались за поданням голови суду. У поданні зазначався розмір премії, після чого таке подання погоджувалось головою ДСА України. І тільки після такого погодження видавався наказ на преміювання.

Тобто інформація про те, що «Літвінова протягом 2017-2018 років нараховувала собі та своєму заступнику Оксані Зельдич премії від 100-400%», є, вочевидь, недостовірною, бо такий спосіб нарахування премій у принципі є неможливим.  

Далі ЦПК зазначає:

  • «Літвінова приховує активи  чоловіка у своїй електронній декларації за 2018 рік».

Я не можу приховувати інформацію, що мені невідома. Так, мій чоловік займається адвокатською діяльністю і має заробіток, однак я не знаю про особливості його фінансової діяльності, а чоловік має законне право мені не надавати такої інформації.

Відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції» (п. 7 стаття 46) передбачено, що у разі відмови члена сім’ї суб’єкта декларування надати будь-які відомості чи їх частину для заповнення декларації, суб’єкт декларування зобов’язаний про це зазначити.

Тому, вказавши у своїй декларації за 2018 рік, що мій чоловік Літвінов Олексій не надав мені інформації щодо розміру його заробітку, я діяла відповідно до вимог закону «Про запобігання корупції».

Мені достеменно відомо, що недостовірність надання інформації у декларації тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Оскільки мій чоловік не надав мені підтверджуючих довідок про його дохід у 2018 році, тобто не надав достовірної інформації про його заробіток, саме тому я дані про такий дохід не вказала.

Ще однією претензією до мене з боку ЦПК стало наступне:

  • «Літвінова не задекларувала адвокатське бюро «Літвінова», власником і директором якого є її чоловік». 

Ця інформація взагалі є не зрозумілою, оскільки в моїй декларації у розділі 11 чітко зазначено про адвокатське бюро «Літвінова». Так само, як зазначено у відповідних розділах моїх декларацій про купівлю та продаж:

автомобілів Daewoo FSO Lanos 2008 (декларація за 2015 рік, розділ 6 та розділ 11, де зазначено дохід від продажу автомобіля).  

Mazda-6 2007 (декларація за 2015 рік, розділ 6 та розділ 11, де зазначений дохід від відчуження автомобіля та відповідній розділ декларації за 2018 рік)

Volvo X 90 2013 (розділ 6 декларації за 2018 рік).  

Рекомендую ЦПК перевіряти інформацію перед тим, як розповсюджувати її у ЗМІ. Наведені в ній дані спростовуються даними, зазначеними у моїх деклараціях, які є у загальному доступі в реєстрі.

Відносно незазначення в розділі «активи» правочину, який вчинив мій чоловік, то додатково повідомляю, що частина 4 статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає, що відомості про видатки та всі правочини, вчинені у звітному періоді, нематеріальні та інші активи, не зазначаються в деклараціях осіб, що претендують на зайняття посади, зазначеної у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 зазначеного Закону. Зазначені факти вже були перевірені відповідним органом — НАЗК, який вже надав інформацію за результатами повної перевірки моєї декларації у липні цього року.

На останок, що стосується доходів сім’ї, яких начебто, за інформацією ЦПК, не вистачило б на купівлю автомобіля, то хочу зазначити, що у декларації за 2017 рік вказано дохід мого чоловіка від зайняття підприємницькою діяльністю. Цей дохід дозволяє придбати й автомобіль, і право вимоги щодо правочину за кредитним договором.

Враховуючи вищенаведене та усвідомлюючи свою високу відповідальність перед суспільством, пропоную ЦПК опублікувати спростування інформації, яка є недостовірною та ганьбить мою ділову репутацію», — акцентувала керівник апарату Апеляційного суду Київської області Оксана Літвінова.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки