На наступних виборах до парламенту Виборчий кодекс діяти не буде

13:40, 11 июля 2019
Вибори у жовтні 2023 року, а Виборчий кодекс запрацює у грудні 2023-го: за що ж проголосували нардепи.
На наступних виборах до парламенту Виборчий кодекс діяти не буде
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 11 липня, народні депутати нарешті ухвалили у другому читанні Виборчий кодекс України, законопроект № 3112-1. «За» проголосували 230 депутатів. Після ухвалення законопроекту в сесійній залі панувала атмосфера тріумфу та гордості, народні обранці підкреслювали, що це важливий крок до наступних парламентських виборів.

Проте Виборчий кодекс на наступних виборах може й не запрацювати. Тут варто звернутися до Конституції України та подій останніх місяців. Так, відповідно до статті 77 Конституції України, «чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради України».

Своїм Указом № 303/2019 Володимир Зеленський призначив дострокові парламентські вибори на 21 липня. Тобто, при будь-яких можливих затягуваннях в підрахунках та оголошенні результатів, очевидно, що своїх повноважень новий парламент набуде у серпні, найпізніше у вересні 2019 року.

І оскільки це відбудеться до жовтня 2019 року, то жовтень 2023-го стане саме тим жовтнем п’ятого року набуття повноважень Верховної Ради. І саме в жовтні 2023 року мають відбутися чергові вибори до парламенту.

Щодо Виборчого кодексу, то диявол, як відомо, криється в деталях. Вчора, 10 липня, за день до фінального голосування, народний депутат України, голова робочої групи Комітету Верховної Ради з підготовки проекту Виборчого кодексу України Олександр Черненко звернувся до голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням викласти текст поправки № 4568 в такій редакції:

«…Цей Кодекс набирає чинність набирає чинності з 1 грудня 2023 року, крім:

положення частини дванадцятої статті 25 цього Кодексу в частині функціонування Єдиного державного реєстру фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів, яке набирає чинності з моменту початку функціонування такого Реєстру...».

Таким чином, наразі очевидно, що вибори до Верховної Ради мають відбутися раніше, ніж Виборчий кодекс набере чинності.

Погоджується з цим поглядом і народний депутат Валерій Писаренко. Він вважає потрібним звернутися до Конституційного Суду України, щоб саме він поставив точку в цьому питанні. Проте, на думку нардепа, в такій редакції Кодекс все рівно працювати не буде.

Звичайно, попереду ще більше чотирьох років роботи оновленої Верховної Ради, і виборче законодавство, вочевидь, зазнає чимало змін. Але відповідно до сьогодішньої ситуації виходить, що Виборчий кодекс — просто примарна перспектива, яка може запрацювати лише через 10 років.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про ВАКС. Також стало відомо про поданий позов проти колишнього колеги Зеленського, кандидата в народні депутати.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва