За відмову обвинуваченого давати свідчення наступає кримінальна відповідальність: судді Антикорсуду вивчають досвід Сінгапуру

11:43, 23 августа 2019
Якщо адвокату під час спілкування з клієнтом стане відомо про важливі для слідства обставини, навіть якщо вони погіршують становище останнього, він має повідомити про це слідчому: досвід Сінгапуру.
За відмову обвинуваченого давати свідчення наступає кримінальна відповідальність: судді Антикорсуду вивчають досвід Сінгапуру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Вищий антикорупційний суд в Україні має розпочати роботу вже незабаром — 5 вересня. В світлі суспільних очікувань щодо покарання «топ-корупціонерів» судді ВАКС особливо підкреслюють демократичну і правову складову в діяльності  Суду — він не є репресивним елементом в державному механізмі боротьби з корупцією.

Напередодні запуску судді ВАКС відвідали Сінгапур з метою вивчення досвіду боротьби з корупцією.

«Протягом тижня разом із колегами вивчаємо провідний досвід Сінгапуру — країни, що досягла найбільших успіхів у боротьбі з корупцією», — відзначила на своїй сторінці у соцмережі суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Інна Калугіна

Колишній директор Бюро розслідування корупційних практик (CPIB) Mr Wong Choong Mann наголосив: «Історія Сінгапуру  це історія боротьби з корупцією».

Інна Калугіна акцентує деякі цікаві моменти, які можуть бути корисними і для нашої країни в аспекті запобігання корупції:

  • «Велике значення приділяється внутрішньому ставленню до корупційних діянь  відповідальність наступає навіть якщо посадовець відмовився від хабара, але не повідомив про це;
  • В сфері антикорупційного судочинства презумпція невинуватості не діє, отже обвинуваченому в корупційному діянні доводиться самому доводити свою невинуватісь. Про це можна довго сперечатися, чи не так?
  • Повноваження антикорупційних органів навіть ширші, ніж повноваження органів державної безпеки, затримувати підозрюваних у корупційних діяння слідчі CPIB можуть без дозволу суду;
  • Більшість корупційних діянь останні роки фіксувались в приватній сфері, основним напрямком в боротьбі з корупцією вважають притягнення до відповідальності саме давачів хабарів. Як на мене, дуже розумний підхід;
  • Технічної фіксації слідчих дій процесуальним законом не передбачено, при цьому протягом останніх років не було жодної скарги на перевищення повноважень слідчими та детективами;
  • Інтереси держави та законослухняних громадян превалюють над інтересами і правами обвинуваченого. В той же час держава докладає максимум зусиль для добробуту і безпеки своїх громадян, яким гарантовано високий рівень життя як результат чесної праці, і це видно неозброєним оком;
  • За відмову обвинуваченого давати свідчення наступає кримінальна відповідальність. Основний посил  якщо людина невинувата, їй немає що приховувати. Ще один дискусійний момент;
  • Якщо адвокату під час спілкування з клієнтом стане відомо про якісь важливі для слідства обставини, навіть якщо вони погіршують становище останнього, він має повідомити про це слідчого, адже торжество справедливості понад усе. Фактично, адвокат є юридичним консультантом, а не захисником. Шок? Для мене  так!
  • Об'єкти, права та інтереси, які охороняються кримінальним законом Сінгапуру, в основному майже ідентичні українським, але є і деякі відмінності: наприклад, кримінально караним діянням є організація, проведення та участь в мітингах та масових зібраннях, які вважаються загрозою національній безпеці. Мітингувати можна виключно з дозволу влади та лише у єдиному в Сінгапурі спеціально відведеному для цього місці під наглядом поліції, інакше  затримання навіть без дозволу суду і, як наслідок, кримінальне покарання.
  • В Сінгапурі досі в якості покарання застосовуються порка та страта через повішення, але не за корупційні злочини.

Незважаючи на все вищенаведене, Сінгапур посідає місце в першій десятці поряд з Великобританією та Австралією в списку країн за індексом верховенства права!»

У рамках візиту судді ВАКС заслухали лекцію містера Wong Choong Mann на тему «Корупція та відмивання грошей».

Як зазначає заступник голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук, особливістю Сінгапуру є те, що там діє правова презумпція, що грошові кошти (майно тощо), отримані без достатніх правових підстав, вважаються результатом злочинної діяльності, а підозрюваний повинен документально довести та підтвердити, що вони отримані законним шляхом.

«Трохи особистого: завжди, відколи себе пам'ятаю, я займався спортом. Тож коли мене запитують про те, потрібно звузити чи розширити підсудність ВАКС, відповідаю ствердно. Хотів би розширити підсудність ВАКС злочином, передбаченим ст. 369-3 КК України (протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань).

Яке відношення корупція має до спорту? Корупція у спорті вбиває основну ідею змагань — перемагає найспритніший, найсильніший, найшвидкіший, най-най-най. Окрема мова — про надихаючих вболівальників, які вірять у тебе та твою перемогу.

На лекції ми почули приклад сінгапурського громадянина, який надавав неправомірну вигоду футбольним рефері, а отримані виграші легалізовував через підставних осіб та вкладав у нерухомість. Слідство допитало понад 80 осіб, але найважливішими доказами в справі стала неможливість безробітної особи довести мільйонні статки. Це стало ще одним прикладом невідворотності покарання в Сінгапурі.

Правосуддя має бути. Не просто восторжествувати, а бути частиною національної ментальності, сталим явищем щодо кожного громадянина України. І отриманий в Сінгапурі досвід судді ВАКС готові використати задля досягнення спільної мети — Україна без корупції», — підкреслив Євген Крук.

Зі свого боку суддя ВАКС Олексій Кравчук після лекції заступника керівника бюро розслідування корупційних практик зазначив наступне:

«Цікаві й важливі нотатки з сьогоднішнього заходу:
1. Корупція в приватному секторі врешті призводить до корупції в публічному. Тому, не викорінивши першу, неможливо викорінити другу.
2. Треба викорінювати давання хабарів так само ефективно, як і їх отримання. Бо найчастіше саме давання створює умови.
3. Більшість злочинів із отримання хабара в Сингапурі документуються не в момент отримання, а пізніше.
4. В Сингапурі корупція в публічній сфері мінімізована, і 90% корупційних злочинів виявляється в приватній сфері. Тому на це слід зважати.
5. Слід водночас розуміти, що хоча корупцію неможливо повністю викорінити, проте 0% толерантності до корупції — можливі. І саме на це в Сингапурі спрямована антикорупційна політика.
6. Тому вважається злочинним, якщо посадовець відмовився від отримання хабара, але не заявив про це до правоохоронних органів.
Отже, слід весь час працювати над собою і мати глибоке переконання, що абсолютно всі прояви корупції — недопустимі!
Будуємо правову державу!»

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді