«Прозорро.Продажі» готові до продажу майна банкрутів та землі

15:55, 24 сентября 2019
Олексій Соболєв розповів про переваги цієї електронної торгової системи.
«Прозорро.Продажі» готові до продажу майна банкрутів та землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 жовтня 2019 року офіційно вступає в дію Кодекс України з процедур банкрутства. І хоча існують вже два законопроекти про перенесення цієї дати на пізніший час, претензій до способу продажу майна банкрутів — виключно на відкритих електронних аукціонах — ніхто не виказує. Такий спосіб вже радять використовувати у процедурах банкрутства, щоб замінити застарілий та корупційний вид торгів за допомогою ліцитатора та з фізичною присутністю учасників.

За рішенням Президента України продаж усього майна банкрутів буде здійснюватися за процедурами системи «Прозорро.Продажі».

Крім того, очевидно, добігає кінця мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Їх також планують продавати через електронні аукціони. Організатором даних торгів так само може стати ДП «Прозорро.Продажі».

«Судово-юридична газета» звернулася до директора ДП «Прозорро.Продажі» Олексія Соболєва з проханням прокоментувати готовність його системи до суттєвого розширення поля діяльності. Нижче наводимо відповіді директора.

Як «Прозорро.Продажі» готуються до старту продажів майна банкрутів та землі? Є тут якісь відмінності?

Станом на зараз Міністерством юстиції вже підготовлено та надіслано на узгодження органам влади проект постанови, яка передбачає продаж майна збанкрутілих підприємств через електронну торгову систему. У разі, якщо дана постанова буде швидко ухвалена урядом, процес продажу майна боржників через електронні аукціони розпочнеться вчасно, як передбачено Кодексом з процедур банкрутства, — з 21 жовтня.

Постанова передбачає продаж майна через дворівневу електронну торгову систему із відкритим кодом, що забезпечує прозорість даних аукціонів. Також постановою передбачено, що функції адміністратора електронної торгової системи та операторів торгів не може поєднуватись в одній особі. Це є важливим з точки зору убезпечення процедури торгів від конфлікту інтересів та від ризику «торгівлі» інсайдерською інформацією.

Зі свого боку, система «Прозорро.Продажі» повністю задовольняє вимоги, передбачені проектом зазначеної постанови, та повністю відповідає нормам Кодексу з питань банкрутства:

  • є дворівневою електронною торговою системою;
  • є незалежним адміністратором системи та не поєднує цю функцію з функцією торгового майданчика, тож немає конфлікту інтересів. Приміром, такий принцип використовується в аукціонах, які реалізовано спільно з ФГВФО та ФДМУ;
  • інформація про учасників торгів, протоколи електронних торгів, код, на якому працює електронна торгова система, є відкритими, як вимагає Кодекс з процедур банкрутства, і все можна перевірити.

Окрім того, ДП «Прозорро.Продажі» виконує функції адміністратора для 50 майданчиків, підключених до Центральної бази даних (ЦБД). «Прозорро.Продажі» вже забезпечили продажі на більш ніж 20 млрд грн.

Таким чином, ДП «Прозорро.Продажі» повністю готові розпочати аукціони з продажу майна банкрутів.

Щодо землі, то система «Прозорро.Продажі», у разі ухвалення відповідного рішення уряду здійснювати аукціони з продажу прав оренди та у власність земель державної та комунальної власності, також повністю спроможна забезпечити конкурентні та прозорі торги за принципом англійських аукціонів. Такий аукціон системи «Прозорро.Продажі» складається з раундів, де у кожного учасника є можливість підвищити свою попередню ставку. На прийняття рішення учасникові відводиться три хвилини. Особливістю аукціону є також те, що учасник, який поставив найвищу ціну, «ходить» останнім, і бачить всі ставки конкурентів.

Як схематично відбуваються електронні аукціони? І який захист буде від корупційних ризиків?

В системі «Прозорро.Продажі» зараз передбачено два варіанти аукціонів. «Класичні» англійські аукціони на підвищення ціни та «голландські» аукціони, на яких стартова ціна може знижуватись.

Учасник має обрати аукціон, зареєструватись на одному з майданчиків, сплатити гарантійний та реєстраційні внески і подати заяву на участь. Майданчики надають детальні консультації учасникам та організаторам торгів.

Для земельних торгів передбачається використання тільки аукціонів на підвищення.

Для торгів майном банкрутів може використовуватись «голландський» аукціон, але виключно у випадку, якщо попередні торги за цим лотом на підвищення не відбулись та є згода забезпеченого кредитора або комітету кредиторів на оголошення торгів з можливістю зниження початкової ціни. Детальніше про голландські аукціони можна прочитати за посиланням

 

Ще раз підкреслюю, що «Прозорро.Продажі» — це дворівнева електронна торгова система із відкритим кодом, що забезпечує прозорість даних аукціонів, контроль громадськості за ходом аукціонів, унеможливлює вплив та маніпуляції за рахунок виключення людського фактору. Вся взаємодія покупця з системою торгів відбувається через комерційні майданчики, адміністратор не знає, хто бере участь у торгах до завершення аукціону, і не може впливати ні на допуск учасників, ні на хід торгів.

В якому стані авторизація електронних майданчиків на майбутні торги майном банкрутів і землею? Скільки взагалі майданчиків виявляє цікавість до цих тем?

Технічно наша команда вже зараз готова проводити авторизацію електронних майданчиків. Всі процедури вже відпрацьовані, зараз до системи підключено більше 50 майданчиків. Якщо буде прийняте рішення про проведення торгів майном банкрутів або землею через «Прозорро.Продажі», ми практично одразу розпочнемо цей процес.

Всі підключені майданчики зацікавлені у таких торгах. Майданчики, які ще не працюють з системою, теж зможуть пройти авторизацію, процедура проста і відкрита. Для нас головне — юридична та технічна готовність майданчика для забезпечення якісного обслуговування учасників та організаторів торгів.

СЕТАМ два роки проводив пілотний проект з реалізації прав оренди землі. Чи ділився він з вами своїм досвідом, і чи взагалі можлива між вами співпраця?

«Прозорро.Продажі» також спочатку брали участь цьому пілотному проекті з Держгеокадастром України. Аукціони були «англійського» типу, і перші лоти продемонстрували неабияку зацікавленість з боку покупців. Зокрема, ціна одного гектару землі зростала до 15 тисяч гривень, а середнє збільшення ціни становило до 223%. На жаль, у подальшому Держгеокадастр України перестав виставляти лоти у системі «Прозорро.Продажі».

Сьогодні ми так само зацікавлені у прозорому продажі землі за принципом «англійських» аукціонів та технічно готові їх розпочати.

Співпраця із СЕТАМ не тільки можлива, але й вже відбувається, оскільки СЕТАМ є підключеним до дворівневої системи в якості авторизованого майданчика (одним з 50) і бере участь в аукціонах електронної торгової системи «Прозорро.Продажі».

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області