Для розрахунку окладу держслужбовців у бюджеті встановлять базову величину

17:20, 5 ноября 2019
У Мінсоцполітики планують змінити порядок визначення розмірів грошових доходів
Для розрахунку окладу держслужбовців у бюджеті встановлять базову величину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Міністерства соціальної політики України оприлюднено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким передбачено зміну порядку визначення розмірів окремих видів грошових доходів, в тому числі державних соціальних допомог та інших соціальних виплат. Пропонується їх встановлювати не у відсотковій або кратній залежності до відповідного прожиткового мінімуму, а затверджувати щороку у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Як ми вже писали, цим же документом передбачена зміна порядку розрахунку суддівських зарплат. Зокрема, проектом передбачається, що прожитковий мінімум більше не буде застосовуватися для  встановлення мінімальної заробітної плати.

Також поняття прожиткового мінімуму не планується застосовувати і у Законі України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». А визначення вартості повного державного забезпечення у грошовому еквіваленті для дітей віком, яке наразі визначається відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум», просто зникає.

Законопроектом взагалі пропонується не прив’язувати матеріальні показники та виплати до прожиткового мінімуму. Так, зокрема, це стосуватиметься аліментів, мінімальний гарантований розмір яких на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Проектом акту розмір мінімальних аліментів пропонується затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Розмір допомоги при народжені дитини також пропонується встановлювати щорічним Державним бюджетом. Власне таке ж обрахування застосовуватиметься і до пенсій за вислугу років.

Вносяться зміни і до ЗУ «Про оплату праці». Так, мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) працівників підприємств, установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, встановлюється у розмірі не меншому за базову величину, визначену в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Мінімальний оклад (тарифна ставка) або інша мінімальна базова величина в системах оплати праці працівників підприємств, установ, організацій (окрім зазначених у частині шості цієї статті) визначаються в розмірі не меншому за 50% мінімальної заробітної плати, визначеної відповідно до закону. При цьому розмір мінімальної заробітної плати не може бути зменшено.

Окремо зазначається, що мінімальний розмір посадового окладу у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, районів у містах, міст обласного значення, не може бути менше двох базових величин, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік, тоді як посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становитиме 15 базових величин, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

До внесення змін до нормативно-правових актів, якими регулюються питання соціальних виплат, що визначаються залежно від прожиткового мінімуму, застосовуються базові величини замість прожиткового мінімуму:

на одну особу: з 1 січня 2020 року — 2027 гривень, з 1 липня — 2118 гривень, з 1 грудня — 2189 гривень;

для дітей віком до 6 років: з 1 січня 2020 року — 1779 гривень, з 1 липня — 1859 гривень, з 1 грудня — 1921 гривня;

для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2020 року — 2218 гривень, з 1 липня — 2318 гривень, з 1 грудня — 2395 гривень;

для працездатних осіб: з 1 січня 2020 року — 2102 гривні, з 1 липня — 2197 гривень, з 1 грудня — 2270 гривень;

для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2020 року — 1638 гривень, з 1 липня — 1712 гривні, з 1 грудня — 1769 гривень.

Загалом же зміни в носяться в чималу кількість законів України, зокрема «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про індексацію грошових доходів населення», «Про волонтерську діяльність», «Про соціальні послуги» та інші.

До внесення змін до нормативно-правових актів, якими регулюються питання оплати праці у бюджетній сфері в залежності від прожиткового мінімуму застосовується базова величина у розмірі 2102 гривні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  вже писали про те, що депутати від фракції «Слуга народу»  планують збільшити ліміти для ФОПів .

Також ми писали, що ГПУ підбила підсумки першого етапу атестації прокурорів.  

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва