Законопроект про зміни до процесуальних кодексів ухвалено за основу

18:27, 3 декабря 2019
Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект Президента №2314 про зміни до ЦПК, ГПК та КАСУ.
Законопроект про зміни до процесуальних кодексів ухвалено за основу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 грудня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект Президента Володимира Зеленського №2314 про зміни до Цивільного процесуального, Господарського процесуального та Кодексу адміністративного судочинства щодо удосконалення порядку розгляду судових справ (за – 233).

Крім того, профільний Комітет ВР звернувся із проханням скоротити вдвічі строки для підготовки до другого читання та подання поправок. За це рішення проголосувало 232 народних депутата.

Нагадаємо, що законопроект було доопрацьовано за участі суддівської спільноти. Порівняльну таблицю змін до процесуальних кодексів раніше публікувала «Судово-юридична газета». 

Під час доповіді віце-спікер Руслан Стефанчук зазначив, що основна мета законопроекту полягає, зокрема, у забезпеченні швидкого розгляду справ, зменшенні навантаження на Верховний Суд, встановленні чітких підстав касаційного оскарження, унеможливлення касаційного оскарження у разі правильного застосування норм матеріального та процесуального права, запобігання зловживанню процесуальними правами з боку учасників справи тощо.

Голова підкомітету Комітету ВР з питань правової політики Михайло Новіков зазначив, що Комітет за результатами розгляду законопроекту, керуючись положеннями частини першої статті 116 Регламенту ВР, дійшов висновку, що необхідно врахувати низку зауважень і пропозицій до законопроекту задля усунення помилок та суперечностей у тексті законопроекту, зокрема, шляхом доповнення його тексту положеннями, які необхідні для збереження цілісності та узгодженості норм кодифікованих актів.

Народний депутат («Голос»), секретар Комітету Олег Макаров вказав, що законопроект варто направити на повторне перше читання, оскільки порушено процедуру розгляду законопроекту.

Член Комітету, народний депутат («ЄС») Руслан Князевич погодився з колегою: «Ми хочемо зараз застосувати статтю 116 Регламенту, але вона стосується другого читання, а не першого. Ми ж хочемо виправити помилки не правовим способом. Треба повернути законопроект до Комітету на повторне перше читання. В іншому випадку не можна буде опрацювати правки».

Член Комітету, народний депутат («Батьківщина») Сергій Власенко відзначив, що цей законопроект не вирішує проблему щодо розв’язання справ, які накопичилися у Верховному Суді. Окрім того, він погодився з колегами, що законопроект треба повернути на повторне перше читання.

Голова Комітету Ірина Венедіктова підкреслила, що цей законопроект доопрацьовано з урахуванням пропозицій та зауважень суддівської спільноти, у тому числі касаційних судів. Окрім того, вона навела приклади, коли 2 жовтня 2019 року та 10 жовтня 2018 року таким чином вже приймалися постанови щодо законопроектів, і це є нормальною практикою.

З порівняльною таблицею можна ознайомитися за посиланням.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва