Яким чином вносяться зміни до свідоцтва про право на спадщину

09:07, 11 декабря 2019
Якщо з’явились підстави для внесення змін до свідоцтва про право на спадщину, у законі не обумовлюється умова визнання попереднього свідоцтва недійсним.
Яким чином вносяться зміни до свідоцтва про право на спадщину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

При розгляді справи №758/5329/15 Верховний Суд акцентував увагу на помилках, до яких вдаються суди попередніх інстанцій при тлумаченні статей 1300 та 1301 ЦК України.

Так, порядок визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину врегульовано статтею 1301 ЦК України, якою передбачено, що свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом.

Порядок внесення змін до свідоцтва про право на спадщину передбачено статтею 1300 ЦК України. За згодою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, нотаріус за місцем відкриття спадщини може внести зміни до свідоцтва про право на спадщину.

У справі №758/5329/15 позовні вимоги полягали у необхідності внесення змін до свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частини квартири. Мати спадкодавця не повідомила нотаріуса про наявність інших спадкоємців та отримала свідоцтво про право на спадщину.

Нотаріус прийняв постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій щодо видачі свідоцтва про право на спадщину іншим спадкоємцям, адже вже видане свідоцтво про право на спадщину залишалося чинним, нескасованим. Сторони в добровільному порядку не дійшли згоди щодо внесення змін до свідоцтва про право на спадщину.

Суд першої інстанції відмовив у позові та визначив, що свідоцтво про право на спадщину у встановленому законом порядку не оскаржувалось, вимог про його скасування чи визнання недійсним не заявлялося. Крім того, не були надані докази на підтвердження визнання свідоцтва нечинним або його скасування.

Апеляційний суд визначив: «Після оформлення відповідачем спадкових прав на все майно та одержання свідоцтва про право на спадщину оформлення позивачем спадкових прав на це майно без скасування вже виданого свідоцтва неможливе».

Верховний Суд визнав думку апеляційного суду помилковою.

Отже, відповідно до чинного законодавства, на вимогу одного зі спадкоємців за рішенням суду можуть бути внесені зміни до свідоцтва про право на спадщину. У такому випадку нотаріус видає спадкоємцям нові свідоцтва про право на спадщину.

Однак, Верховний Суд зазначив, що застосування цього правила є можливим у випадку, коли після видачі свідоцтв про право на спадщину з`являться інші спадкоємці.

У разі настання підстав для внесення змін до свідоцтва про право на спадщину законом не обумовлюється, що зміни до нього повинні вноситись внаслідок визнання попереднього свідоцтва недійсним. У такому випадку нотаріус повинен вилучити у спадкоємців раніше видані свідоцтва та замість них видати нові, з актуальною інформацією.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про випадки, коли спірна квартира має бути повернута спадкоємцю продавця.

Крім того, ми пояснювали, коли відмова у отриманні пенсії за віком є неправомірною.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва