Малюська про Лук’янівське СІЗО: Мені складно уявити, як там можна жити

12:13, 21 января 2020
Міністр юстиції України прокоментував свою інспекцію київського СІЗО.
Малюська про Лук’янівське СІЗО: Мені складно уявити, як там можна жити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Складно уявити, як можна прожити у СІЗО 3-5 років. Про це, коментуючи свою інспекцію Лук’янівського СІЗО, заявив міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі телеканалу «1+1».  

«Причиною поїздки до київського СІЗО стала доповідь омбудсмена про те, що люди у Лук’янівському СІЗО сплять по черзі, бо не вистачає на всіх ліжок, саме тому, аби перевірити, що там трапилося, бо на папері виглядає все нормально, є більше 100 вільних місць, вирішив туди поїхати», — відзначив міністр і додав, що відвідав СІЗО без попередження.

Малюська підкреслив, що Лук’янівське СІЗО — не найгірше в країні, і є набагато гірші місця тимчасового утримання людей.

«Існують СІЗО, де стан капітальних будівель набагато гірший. Історія про те, що вони сплять по черзі… просто є камери, де перебувають 15-20 людей. Там важко зрозуміти, скільки спальних місць. Там немає ліжок, а є просто дошки на стелажах. Мені на око видалося, що в деяких камерах спальних місць не вистачає, на що адміністрація відповіла, що це люди самі так розстелили, і комусь треба менше місця», — сказав Малюська і підкреслив, що більшість СІЗО є будівлями ХІХ століття, а в ті часи ніхто санітарними нормами не переймався: сирі приміщення, звідки люди виходять із враженим здоров’ям.

«Мені складно уявити, як там можна прожити 3-5 років. Абсолютна більшість людей там — це люди, по яким немає вироку», — сказав міністр.

За його словами, ситуація з фінансуванням наразі складна.

«Зараз опрацьовуємо механізм, щоб продавати існуючі будівлі тюремної системи і за ці кошти будувати щось нове. Наприклад, у наших містах СІЗО розташовані у центрі, як от Лук’янівське. Така ситуація і в багатьох інших містах, в Одесі. Дуже гарна земельна ділянка. Нам потреби бути в центрі міста немає. Ми можемо продати це і на виручені кошти побудувати щось інше за містом. Враховуючи, що у нас в’язниць значно більше, ніж нам потрібно, ми цілком можемо влаштувати розпродаж тюрем, за умови, щоб ці гроші не йшли в загальну частину бюджету, а акумулювалися для розвитку інфраструктури», — сказав міністр. Він додав, що до кінця року планують відремонтувати один корпус Лук’янівського СІЗО

Також він відзначив, що можна істотно зменшити закупівлі, які йдуть на СІЗО. Малюська підкреслив, що не вистачає СІЗО у великих містах.

«У нас абсурдна ситуація в тому, що чимало людей, які утримуються у СІЗО роками, задоволені. Бо «закон Савченко», який недовго діяв, але і зараз застосовується, дозволяє тим, хто там сидить років 4-5, вийти набагато швидше, ніж якби вони перебували у тюрмі. Тому вони зацікавлені в затягуванні розгляду справи, адже у них один день у СІЗО іде як два дні у в’язниці. Через це у нас наявна корупція у цій сфері. І це є однією з причин, чому СІЗО переповнені. Це зловживання правом і «законом Савченко», — сказав міністр.

Малюська також сподівається, що вдасться залучити приватний капітал і будуть створені приватні СІЗО, які дадуть комфорт ув’язненим, а держава забезпечить безпеку.

«Можливо, ми самі спробуємо запровадити платні сервіси. Зараз корупція. Перерозподіл формально відбувається за принципом, чи вперше особа скоїла злочин. Однак неформально я чув про багато випадків корупції: є жахливі переповнені камери, а є пусті з хорошими умовами. Навіть у тому ж Лук’янівському СІЗО», — розповів міністр.

Також Малюська поділився планами, як зменшити кількість ув’язнених:

«Ми хочемо впровадити нормальну систему моніторингу, де б люди, не тільки ті, які в СІЗО, а і в тюрмах, могли звідти виходити і перебувати з браслетами у себе вдома», — сказав міністр і, зокрема, вказав на необхідність декриміналізації норми за зберігання наркотиків: «Ми повинні лікувати наркоманів, а не відправляти у тюрми».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст збирається відкрити приватні СІЗО.

Також українські в’язні зможуть подавати онлайн скарги щодо умов тримання.

 А ще міністр юстиції зазначив, що наразі точно невідомо, скільки ув’язнених перебуває у тюрмах.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки