Наразі точно невідомо, скільки ув’язнених перебуває у тюрмах, — міністр юстиції

15:40, 10 октября 2019
Міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що ця цифра сягає близько 54-55 тисяч осіб, включно з тими, хто перебуває в СІЗО.
Наразі точно невідомо, скільки ув’язнених перебуває у тюрмах, — міністр юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю LB.ua заявив, що його відомство не знає точну цифру ув’язнених, що перебувають зараз в українських в'язницях.

«Пенітенціарна система складається з десятка елементів, які формально замикаються на заступникові міністра юстиції. Хоча насправді в нього також не було реального механізму нею керувати. Тому мені складно зрозуміти, як все до цього часу функціонувало. Система трохи схожа на феодально-васальну, з незрозумілим підпорядкуванням, інструментами, звітністю. Ми, наприклад, точно не можемо сказати, скільки в тюрмах перебуває ув’язнених», — зауважив міністр.

За його інформацією, ця цифра сягає близько 54-55 тисяч осіб, включно з тими, хто перебуває в СІЗО.

«...А точно скільки? Даних немає. Реєстр повноцінно не функціонує. Звісно, можна прийти в кожну установу, з’ясувати, скільки людей там перебуває. Але це радше свідчення того, що немає оперативного контролю. І для впорядкування системи потрібно буде докласти значних зусиль», — додав міністр.

Малюська зазначив, що зараз пенітенціарна система перебуває в абсолютно розваленому стані, слабо контрольованому.  За його даними, цей напрямок роботи найбільш запущений та складний, тому що систему СІЗО за всю історію України ніхто не реформував, були тільки косметичні зміни.

Нагадаємо, в інтерв’ю Bihus.info Денис Малюська говорив про те, що кількість тюрем в Україні потрібно мінімізувати до двох:

«Це мають бути нові сучасні споруди за зразком країн Північної Європи — Норвегії, Данії, де будуть утримуватися лише найскладніші, найпроблемніші злочинці. Фокус має бути на санкціях покарання, не пов’язаних з позбавленням волі. Ті, хто йде в тюрму, повертається звідти і в більшості випадків повторно скоює злочин. Тому ми його туди відправляємо незрозуміло навіщо», — пояснив свою думку міністр юстиції.

За його словами, пенітенціарна система зараз не налаштована на те, щоб правопорушники виправлялись, а тому її реформа має передбачати впровадження інших видів покарань, ніж ув’язнення, щоб стимулювати виправлення засуджених і зменшити кількість злочинів у державі.

«Організаційно та фінансово побудова такої системи альтернативних покарань: електронний моніторинг, браслети, домашні арешти не як забезпечення, а саме як санкція  це великий інфраструктурний проект, який потребує повного перезавантаження сучасної пенітенціарної системи», — розповів Малюська і підкреслив, що без змін у законодавстві це буде неможливо.

Крім того, він додав, що міністерство вже веде перемовини з іноземними донорами, щоб «вони нам допомогли хоча б з однією такою тюрмою за західним зразком».

Раніше «Судово-юридична газета» писала про скорочення кількості теруправлінь юстиції.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді