Коли апеляційна скарга не підлягає поверненню: Верховний Суд вказав на важливий аспект

13:30, 27 февраля 2020
Газета: 1 (483)
КГС ВС відступив від висновку щодо застосування норм права про повернення апеляційної скарги.
Коли апеляційна скарга не підлягає поверненню: Верховний Суд вказав на важливий аспект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Господарський процесуальний кодекс не містить підстави для повернення апеляційної скарги внаслідок об’єднання в ній вимог про скасування двох різних процесуальних документів суду першої інстанції, кожен з яких підлягає самостійному апеляційному оскарженню. На цьому наголосив КГС ВС у справі № 2/118.

Так, у вказаній справі апеляційна скарга була повернута скаржнику на підставі пункту 2 частини 5 статті 174 ГПК України. Ухвала мотивована тим, що «одночасне оскарження різних процесуальних документів суду першої інстанції, які є окремими самостійними об’єктами апеляційного оскарження, в одній апеляційній скарзі перешкоджає їх одночасному розгляду в апеляційному порядку».

У касаційній скарзі скаржник вказував, що обставини, зазначені апеляційним судом, зокрема щодо несплати судового збору при поданні апеляційної скарги, не можуть бути підставою для її повернення.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 27.11.2019 справу № 2/118 передано на розгляд об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Ухвала мотивована необхідністю відступити від висновку про застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Касаційного господарського суду від 23.08.2018 у справі № 908/2189/17. У зазначеному рішенні залишено без змін ухвалу суду апеляційної інстанції про повернення апеляційної скарги на підставі пункту 2 частини 5 статті 174 ГПК України внаслідок об`єднання в одній скарзі різних процесуальних документів суду першої інстанції, кожен з яких підлягає самостійному апеляційному оскарженню.

У справі № 908/2189/17 Верховний Суд за тотожних встановлених обставин справи дійшов висновку про правильне застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права при поверненні апеляційної скарги. Зокрема, було вказано, що ГПК України не передбачено можливості одночасного перегляду в апеляційному порядку різних за своєю правовою природою процесуальних актів по одній справі. Натомість перегляд конкретного судового рішення має здійснюватися в окремому апеляційному провадженні на підставі окремо поданої апеляційної скарги.

Перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, Касаційний господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість наведених мотивів для відступлення від висновків, викладених у постанові Верховного Суду від 23.08.2018 у справі № 908/2189/17 та скасування ухвали суду апеляційної інстанції.

У разі невиконання скаржником вимог ухвали суду апеляційної інстанції про залишення апеляційної скарги без руху у встановлений строк наслідком буде повернення апеляційної скарги, відповідно до частини 4 статті 174 ГПК України.

Також частина 5 статті 260 ГПК визначає інші випадки, коли апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, зокрема якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Водночас зазначена норма не містить підстави для повернення апеляційної скарги внаслідок об’єднання  в ній вимог про скасування двох різних процесуальних документів суду першої інстанції, кожен з яких підлягає самостійному апеляційному оскарженню.

КГС ВС наголошує, що «окремі самостійні підстави для повернення апеляційної скарги встановлені частиною 5 статті 260 ГПК України, перелік яких є вичерпним і не передбачає такої підстави для повернення апеляційної скарги, як оскарження в одній апеляційній скарзі рішення та ухвали місцевого господарського суду».

Приписи пункту 2 частини 5 статті 174 ГПК України визначають інші (крім тих, які визначені частиною 4 цієї статті) підстави повернення позовної заяви та підлягають застосуванню виключно судом першої інстанції. Зазначені приписи не можуть бути застосовані апеляційним судом як правова підстава для повернення апеляційної скарги за аналогією.

Отже, об’єднана палата Касаційного господарського суду відступила від висновку, викладеного у постанові Верховного Суду від 23.08.2018 у справі № 908/2189/17, якою залишено без змін ухвалу суду апеляційної інстанції про повернення апеляційної скарги на підставі пункту 2 частини 5 статті 174 ГПК України внаслідок об`єднання в одній скарзі різних процесуальних документів суду першої інстанції, кожен з яких підлягає самостійному апеляційному оскарженню.

КГС ВС зазначив, що наслідком встановлення судом апеляційної інстанції порушення вимог статті 258 ГПК України щодо оформлення апеляційної скарги, зокрема і щодо сплати судового збору, мало б бути залишення такої апеляційної скарги без руху та надання скаржнику строку на усунення визначених судом недоліків, а не її повернення.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, чи є належним доказом квитанція про сплату судового збору, яка не містить інформації про номер справи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді