Антикоронавірусна постанова КМУ має абсурдні обмеження — нардеп

11:52, 7 апреля 2020
У Верховній Раді прокоментували обмеження громадян через коронавірус.
Антикоронавірусна постанова КМУ має абсурдні обмеження — нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обмеження у зв’язку з епідемією коронавірусу несуть у собі абсурдні пункти. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив народний депутат, член Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

Ваше ставлення до постанови №211 Кабінету Міністрів України? Чи не порушує вона конституційні права громадян?

В Україні 6 квітня почали діяти додаткові обмеження на час карантину через пандемію коронавірусу. Вони будуть актуальними щонайменше до 24 квітня.

Необхідність введення карантинних заходів в Україні має розуміти кожен, оскільки наша країна, на жаль, не готова до боротьби з коронавірусною інфекцією. Темпи зараження людей, які ми спостерігали в Італії, Франції та Іспанії, нашій медицині були б не під силу. Країна опинилася б у дуже складній ситуації, яку навіть важко уявити – у нас захисного одягу не вистачало, а про апарати штучної вентиляції легень я вже й не згадую. Тому як громадянин України підтримую ці норми постанови Кабміну, бо вони  якщо дозволять зберегти життя хоча б одного українця – вже себе виправдали.

Як юрист мушу зауважити, що деякі обмеження можуть бути дійсно неконституційними без запровадження військового чи надзвичайного стану. В усіх інших випадках постанови Кабміну чи розпорядження голів місцевих державних адміністрацій в частині обмеження прав і свобод людини та громадянина мають сумнівну легітимність.

Так, згідно зі статтею 33 Конституції України, кожному гарантується свобода пересування. Винятки можуть бути встановлені лише законом, а не підзаконними актами. Це стосується заборони пересуватися, зокрема, громадським транспортом.

Ці обмеження, які діють в Україні за постановою Кабміну, ще раз наголошу, вони були б легальними, якби парламент ввів у нашій країні надзвичайний стан. Наразі Уряд оголосив режим «надзвичайної ситуації», який набагато лояльніший, і практично обмежень для українців не мав би передбачати.

Які прогнозуєте результати від її впровадження? Чи будуть суди масово штрафувати громадян?

Вважаю, ці обмеження радше несуть просвітницьку мету, аби переконати наших співгромадян бути обережними і без нагальної потреби не виходити із власних осель. Якщо ж правоохоронці діятимуть агресивніше і дійсно штрафуватимуть за перебування у парку або в громадському місці без маски, то довести у суді цей протокол їм буде практично неможливо… Саме тому після завершення карантину судді, вірогідно, працюватимуть набагато більше через велику кількість позовів про адміністративні правопорушення. Проте судді ж і зможуть закривати ці провадження, адже вони суперечать Конституції України.

На Вашу думку, чи ефективні заборонні заходи? Зокрема, деякі медики наголошують на позитивному ефекті прогулянок, особливо у лісі і парку, що заборонено цією постановою.

Чи ефективні ці заборонні заходи, покаже час і статистика захворюваності на коронавірусну інфекцію в Україні. Але якщо бути максимально об’єктивним, то обмеження дійсно несуть у собі абсурдні пункти. Зокрема, людям заборонено займатися спортом на стадіонах та у парках, але вони можуть це робити біля них. Тим більше, що кожен регіон по-своєму трактує обмеження і додає свої нюанси – щодо кількості людей у приміщенні, роботі громадського транспорту, відвідувань скверів. Бо ці обмеження насправді – імітація, а не конкретні заходи. Паралельно з обмеженнями мало б масово проводитися тестування населення на захворювання вірусом COVID-2019. На жаль, у нашій країні середній показник – 134 тести на мільйон населення, а у Німеччині та Італії в середньому протестовано 11 000 з мільйона, у Польщі – 2500… Через мале охоплення тестування населення ми не знаємо реальну картину захворюваності на вірусну інфекцію в нашій країні. Лише можемо здогадуватися… Тому влада пішла на випередження задля власного перестрахування з досвіду країн Європи, і ухвалила постанову про карантинні заходи. Ймовірно, ми у своїх діях беремо приклад з Польщі, в якій паралельно з Україною виявили перші захворювання на небезпечний вірус. А наші польські колеги прогнозують пік заражених на кінець травня – початок червня…

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що  суд покарав чоловіка за відсутність маски, наклавши 17 000 грн штрафу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду