Постанова КМУ не обмежує прогулянки в лісі — нардеп

16:00, 8 апреля 2020
У Раді вважають, що не варто очікувати масових штрафів через карантинні заходи.
Постанова КМУ не обмежує прогулянки в лісі — нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Картинними заходами прогулянки в лісі не заборонені. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерій Дубіль, відповідаючи на низку наших запитань.

Ваше ставлення до постанови №211 Кабінету Міністрів України? Чи не порушує вона конституційні права громадян?

До сьогодні у світі немає ані вакцини, ані ліків для лікування хвороби. І тому єдиний спосіб знизити ризик захворіти для людей – ввести обмежувальні заходи. Як на мене, постанова Кабміну не порушує, а тимчасово обмежує деякі права, щоб запобігти поширенню хвороби за експонентою. Адже якщо так станеться, наша медицина, яку нищили всі роки незалежності, просто розвалиться, а 15% пацієнтів важкої ступені тяжкості не зможуть отримати інтенсивну терапію в лікарнях та можуть померти.

На Вашу думку, чи ефективні заборонні заходи? Зокрема, деякі медики наголошують на позитивному ефекті прогулянок, особливо в лісі і парку, що забороняє ця постанова.

Маленька ремарка – у лісі прогулянки не обмежено. Тільки у громадських місцях, до яких відносяться паркові зони. Попереду – Великдень і весняні свята. Люди поїдуть на природу, пікніки та шашлики, і ми можемо отримати в рази більше людей з COVID-2019. В Європі так і було: знехтували карантином, проводили масові заходи, отримали епідемією, з якою медичні системи не справляються. Тому такі обмеження на період до середини травня – дійсно необхідна річ.

Що, на Вашу думку, спричинило схвалення даної постанови?

Коли влада повертала сотні тисяч наших громадян у країну з місць епідемії, вона не потурбувалася провести обов’язкове тестування та не відправляла людей на 14-денний обов’язковий карантин. Ніхто зараз не розуміє, скільки і де знаходяться його носії. Єдиний спосіб їх виявити, щоб не допустити поширення вірусу зараз – тотальний карантин. Якщо влада нормально спрацює цього разу, у такому жорсткому карантині згодом відпаде необхідність. Інакше навіть страшно уявити наслідки і для здоров’я громадян, і для економіки країни.

Які Ви прогнозуєте результати від її впровадження? Чи будуть суди масово штрафувати громадян?

Не думаю, що штрафування за порушення карантину буде тотальним явищем. Зараз декілька днів пройдуть політичні провокації з цього приводу, які ви вже бачили. Громадяни звикнуть до нового режиму та правил взаємодії з оточуючим світом, і все повернеться у нормальне русло. Масових порушень режиму карантину та штрафів не буде.

Чи не спричинить дана постанова масові позови громадян у тому числі до Європейського суду з прав людини?

Більшість країн Європи вже давно ввели подібні та навіть більш суворі карантинні обмеження. Постанова не встановлює дійсно критичні обмеження прав людини. Ці обмеження не завдають людині значної шкоди. А виписування штрафу у 17 тис. грн навряд є причиною для подання позову до Європейського суду з прав людини. Але якщо влада спробує під прикриттям боротьби з епідемією дійсно піти на порушення конституційних прав громадян, то ми першими зробимо все для їхнього захисту, у тому числі і звернення до європейських інституцій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду