Чи може адвокат, який має діюче свідоцтво, бути визнаний безробітним

10:30, 15 апреля 2020
Адвокат, який має діюче свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, не може бути визнаний безробітним.
Чи може адвокат, який має діюче свідоцтво, бути визнаний безробітним
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адвокату, який має діюче свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, надана законом можливість забезпечувати себе роботою. Тобто адвокат є особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, належить до зайнятого населення та не може бути визнаний безробітним.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі №287/21/15-а.

Обставини справи

З матеріалів справи стає відомо, що громадянин України з 2009 року перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області, та отримує пенсію за вислугу років відповідно до ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру».

З лютого 2015 року він почав отримувати пенсію меншу, ніж було визначено раніше, тому звернувся до суду з позовом, в якому просив:

- визнати протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області щодо утримання з нарахованої йому пенсії 15% податку на доходи з фізичних осіб з суми пенсій, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, 1,5% оподаткування військовим збором, про утримання 20% пенсії за переплату, припинення виплати надбавки до пенсії за вислугу років на неповнолітніх утриманців, виплату пенсії в розмірі 85% від призначеного розміру;

- скасувати рішення Управління Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області про утримання з нарахованої йому пенсії 15% податку на доходи фізичних осіб з суми пенсій, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, 1,5% оподаткування військовим збором;

- скасувати рішення Управління Пенсійного фонду України в Олевському районі Житомирської області про утримання 20% пенсії за переплату, припинення виплати надбавки до пенсії за вислугу років на неповнолітніх утриманців, та виплату пенсії в розмірі 85% від призначеного розміру;

- стягнути на його користь незаконно не виплачені та утримані з нарахованої пенсії 15% податку на доходи фізичних осіб з суми пенсій, 20% пенсії за переплату та виплату пенсії в розмірі 85% призначеного розміру, в розмірі 844,80 грн та 8482,09 грн відповідно, за період з лютого 2015 року по січень 2016 року;

- стягнути незаконно не виплачену надбавку до пенсії за вислугу років на неповнолітніх утриманців в розмірі 1200 грн за період з липня 2015 року по січень 2016 року.

Рішення судів

Постановою Олевського районного суду Житомирської області позов було задоволено.

Постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду постанову суду першої інстанції скасовано, та прийнято нову, якою у задоволенні позову відмовлено.

Скасовуючи постанову суду першої інстанції та приймаючи нову про відмову в позові, апеляційний суд виходив з того, що оскільки загальний розмір пенсії позивача перевищував 3654 грн, його пенсія підлягала оподаткуванню за ставкою 15% і 1,5%.

Крім того, суд виходив з того, що особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, не може бути визнана безробітною та такою, що припинила професійну діяльність, а тому дії відповідача в частині утримання 20% від розміру пенсії позивача, припинення виплати надбавки до пенсії за вислугу років на неповнолітніх утриманців та виплата пенсії в розмірі 85% є правомірними.

Висновок Верховного Суду

Судами встановлено, що позивач є пенсіонером, перебуває на обліку у відповідача та отримує пенсію за вислугу років. Також було встановлено, що позивача взято на облік у контролюючих органах як фізичну особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат), у зв`язку із чим з липня 2015 року виплата позивачу пенсії здійснювалась в розмірі 85% від її загального розміру.

Судді ВС підкреслюють, що відповідно до пункту 2 частини 1 статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокатська діяльність – це незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

В розумінні Податкового кодексу України та статті 31 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат є самозайнятою особою.

За правилами статті 32 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», право на заняття адвокатською діяльністю припиняється шляхом анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

ВС наголошує, що адвокатська діяльність є незалежною професійною діяльністю відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а тому відповідач не може вважатися незайнятою особою з часу отримання нею свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, незалежно від часу взяття її на облік органами Державної фіскальної служби України…».

Колегія суддів дійшла висновку, що адвокату, який має діюче свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, надана законом можливість забезпечувати себе роботою, тобто адвокат є особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, належить до зайнятого населення та не може бути визнаний безробітним.

Також ми повідомляли, чи повинен адвокат сплачувати ЄСВ, якщо його сплатив роботодавець.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області