Які зміни внесуть в кодекси щодо перебігу процесуальних строків під час карантину

14:54, 24 апреля 2020
Зміни до кодексів щодо перебігу процесуальних строків під час карантину: члени Комітету ВР з питань правової політики зареєстрували законопроект.
Які зміни внесуть в кодекси щодо перебігу процесуальних строків під час карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», після набрання чинності антикоронавірусним законом є ризик, що жодне рішення суду першої інстанції не набере законної сили.

На вирішення зокрема даної проблеми народні депутати-члени Комітету Верховної Ради з питань правової політики, включаючи голову цього Комітету Андрія Костіна, зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №3383 від 23.04.2020.

Як зазначають депутати, Прикінцеві положення Господарського процесуального і Цивільного процесуального кодексів України та Кодексу адміністративного судочинства України передбачають автоматичне продовження процесуальних строків на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Проте, автоматичне продовження строків однієї стадії призводить до того, що суд не може перейти до наступної стадії. Наприклад, через автоматичне продовження строку апеляційного оскарження рішення суду не набиратимуть законної сили. При цьому не важливо, чи подана апеляційна скарга в такій справі. Це повністю позбавляє суд та учасників справи змоги будь-яким чином впливати на можливість розгляду справи, підкреслюють автори.

Дана норма перешкоджає суду здійснювати провадження в будь-якій цивільній, господарській чи адміністративній справі, оскільки невчинення однією із сторін будь-якої процесуальної дії (наприклад, неподання відзиву на позов) змушуватиме суд очікувати до закінчення карантину. Це призводить до зупинення розгляду цивільних, господарських та адміністративних справ на час карантину, де хоча б одна сторона не проявляє активність. Автоматичне продовження строків небезпечне, адже припинення чи обмеження повноважень судів не допускається навіть в умовах надзвичайного стану.

Для врегулювання проблеми, яка виникла в сфері продовження і поновлення процесуальних строків в умовах карантину, учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у випадках наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій), потрібно наділити правом на поновлення строків, а також продовження процесуальних строків, які встановлені законом чи судом, на строк дії карантину, шляхом подання відповідної заяви.

Отже, пропонується внести поправки до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України в частині перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Законопроект визначає можливість суду за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у випадках наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлювати строки, встановлені у статтях вищезазначених процесуальних кодексів, а також продовжувати процесуальні строки, які встановлені законом чи судом, на строк дії карантину.

Проектом для усунення прогалин законодавства та удосконалення норм кодексів передбачається розширення переліку статей, які стосуються поновлення процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

У прикінцевих та перехідних положеннях законопроекту передбачається, що процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 Прикінцевих положень ГПК, пункту 3 Прикінцевих положень ЦПК, пункту 3 Прикінцевих положень КАСУ в редакції Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 540-IX від 30.03.2020, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у випадках наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими Кодексами), мають право на продовження процесуальних строків на підставах, встановлених цим Законом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва