Є ризик, що жодне рішення суду першої інстанції не набере законної сили найближчим часом

13:57, 9 апреля 2020
Після набрання чинності антикоронавірусним законом є ризик, що жодне рішення суду першої інстанції не набере законної сили
Є ризик, що жодне рішення суду першої інстанції не набере законної сили найближчим часом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судді першої інстанції повідомили «Судово-юридичній газеті», що наразі існує великий ризик, що з набранням чинності Законом від 30.03.2020 №540-IX жодне рішення суду першої інстанції не набере законної сили найближчим часом.

Так, під час дії карантину строки щодо апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги продовжуються на строк дії такого карантину.

«А це у тому числі й рішення по «пенсійних», «соціальних» спорах... Мабуть, доречніше було визначити, що «строки, встановлені... 295..., мають (можуть) бути поновлені судом... апеляційної інстанції, якщо їх початок або закінчення припадає на період карантину…», - відмітив у своєму дописі у facebook суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Олександр Кармазін.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (законопроект 3275).

Зокрема, цей закон передбачив на період дії карантину: автоматичне продовження строків звернення до суду та процесуальних строків у цивільних, господарських та адміністративних справах на строк дії карантину; і продовження на строк дії карантину строку апеляційного оскарження.

Як відомо, рішення в цивільній, господарській або адміністративній справі набирає чинності після спливу строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Отже, застосування норми про набрання рішенням суду законної сили в сукупності із положеннями про продовження строків на апеляційне оскарження дає підстави для висновку про те, що під час дії карантину законної сили не набере жодне судове рішення, постановлене після набрання чинності законом.

Нагадаємо також, що ГНЕУ ВР тоді розкритикувала зміни до ЦПК у частині зупинення процесуальних строків.

Експерти зазначили, що розділ ХІІ «Прикінцеві положення» цього кодексу пропонується доповнити новим п. 3, згідно з яким відповідні процесуальні строки продовжуються на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Проте слід звернути увагу, що тут скоріше йдеться про зупинення перебігу процесуальних строків, які настають у зв'язку із зупиненням провадження у справі (ст. 125 ЦПК). Треба також врахувати, що підстави зупинення провадження у справі, визначені у ст. ст. 251, 252 ЦПК, не передбачають право суду зупинити провадження у разі встановлення карантину або інших надзвичайних подій.

Також новим законом на період карантину продовжено строки позовної давності у окремих категоріях спорів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва