У питанні захисту інвестицій Верховна Рада довіряє тільки собі

17:34, 3 июня 2020
В межах парламенту хочуть створити тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів.
У питанні захисту інвестицій Верховна Рада довіряє тільки собі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пом’якшення карантинних заходів дозволило народним депутатам повернутися до реалізації попередніх ініціатив. Так, найближчим часом у стінах парламенту буде створена тимчасова спеціальна комісія з питань захисту прав інвесторів. Про це 3 червня на брифінгу повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

За її словами, на розгляд ВР винесена відповідна постанова № 2601.

До складу комісії увійдуть 13 народних депутатів, які представлятимуть практично усі фракції парламенту. Серед них будуть двоє голів і шестеро заступників голів парламентських комітетів.

«Сьогодні в світі йде боротьба за інвестора. Президент вже неодноразово говорив, що створення інвестиційної привабливості України має бути однією із стратегічних цілей країни. Верховна Рада також має всіляко сприяти цьому», — зазначила ініціатор створення ТСК.

Метою створення комісії є забезпечення формування та реалізації державної політики з питань створення умов для інвестиційної діяльності в Україні та захисту прав і свобод інвесторів, здійснення збору та аналізу інформації стосовно випадків порушення прав бізнесу органами державної влади України, в тому числі, які носять системний характер, здійснення аналізу існуючого стану інвестиційної привабливості України та виявлення факторів, що перешкоджають його поліпшення, здійснення аналізу рівня законодавчого захисту прав та свобод бізнесу та забезпечення підготовки пропозицій щодо внесення змін до законодавчих актів стосовно посилення захисту прав бізнесу, з метою створення умов розвитку інвестиційної діяльності у малий та середній бізнес в Україні, оперативного, в межах повноважень, реагування на випадки порушення прав бізнесу з боку представників державної влади та органів місцевого самоврядування, розробки змін до законодавства,  розширення парламентської співпраці з бізнес-асоціаціями та профільними структурами, співпраці із органами місцевого самоврядуванням для сприяння створенню безперешкодних умов для залучення інвестицій в регіонах України.

«Ми будемо приймати скарги, розбирати, з’ясовувати хто і чому зловживає своїми повноваженнями, заважаючи бізнесу працювати. Серед перших кроків, які планує здійснити наша комісія – відповідь на таке ганебне явище як рейдерство. Про масштаби біди говорить статистика. У 2018 році було відкрито близько 28 кримінальних проваджень, пов’язаних із рейдерськими атаками. У 2019 році – вже 29 тисяч відповідних кримінальних проваджень. У нинішньому році ситуація дещо покращилася, і за результатами 1 кварталу маємо поки що 2 тисячі проваджень. Але проблема зберігається», — розповіла Галина Янченко.

Також вона повідомила, що колеги, які увійдуть до комісії вже розробили два антирейдерські законопроекти. Їм планують найближчим часом обговорити з українським та зарубіжними бізнес-асоціаціями, представленими в Україні, а також іншими стейкхолдерами – Нотаріальною палатою України, Асоціацією правників України тощо.

Ввиходити з кризи без залучення зовнішнього капіталу буде надзвичайно важко, доповнив колегу голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, який також увійде до складу комісії.

За його даними, очікуваний рівень падіння ВВП України нинішнього року за різними прогнозами складе від 7 до 15 %. Але, враховуючи той «Lockdown», у якому знаходиться увесь світ протягом останніх двох-трьох місяців, питання залучення зовнішнього капіталу стає надзвичайно актуальним.

«У нас рівень інвестицій впав драматично. Якщо у минулому році ми говорили про залучення інвестицій на рівні 2,5 млрд. доларів США, то станом на березень цього року мова йде лише про 25-30 млн. доларів США. Сталися просто драматичні наслідки від цього «Lockdown», — зазначає голова економічного комітету.

На його переконання, уряд і парламент сьогодні мають займатися не економікою, а так званою локдауномікою. Створення ТСК стане першим кроком в напрямку створення максимально комфортних умов для залучення іноземних інвестицій.

«Ми будемо займатися не тільки іноземними інвесторами, а будемо також допомагати українським інвесторам, хто не ховає гроші в офшорах», — продовжує Андрій Ніколаєнко, голова підкомітету з питань ринку капіталів, інших регульованих ринків, цінних паперів та похідних фінансових інструментів Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

В той же час, члени комісії не хочуть своєю діяльністю підміняти численні антирейдерські органи, створені в країні. Очевидно,вони себе бачать генераторами ідей із покращення інвестиційного клімату в коплексі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду