Строк дії кваліфіспиту кандидатів на посаду судді: законопроект

11:56, 4 июня 2020
З’явився текст законопроекту про врегулювання строку дії кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді.
Строк дії кваліфіспиту кандидатів на посаду судді: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опубліковано текст законопроекту «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання строку дії кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді № 3575 від 02.06.2020, який подали народні депутати Андрій Костін, Максим Дирдін та ін.

Як зазначають автори, рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів від 3 квітня 2017 року оголошено добір кандидатів на посаду судді місцевого суду. За результатами складених кваліфікаційних іспитів ВККС ухвалені рішення, якими: 19 квітня 2019 року затверджено рейтинг кандидатів на посаду судді місцевого загального суду, 14 травня 2019 року – рейтинг кандидатів на посаду судді місцевого господарського суду, 15 травня 2019 року — рейтинг кандидатів на посаду судді адміністративного суду та зараховано кандидатів до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів у межах процедури добору.

Відповідно до інформації, розміщеної на сайті ВККС, резерв на заміщення вакантних посад суддів місцевого загального суду складає 656 осіб, резерв на заміщення вакантних посад суддів місцевого господарського суду — 272 особи, резерв на заміщення вакантних посад суддів місцевого адміністративного суду – 328 осіб.

Згідно з частиною 6 статті 78 Закону «Про судоустрій та статус суддів» результати кваліфікаційного іспиту дійсні протягом трьох років з дня складення іспиту. Цей термін визначається також з урахуванням того, що відповідно до статті 92 цього Закону ВККС діє на постійній основі у системі правосуддя України.

16 жовтня 2019 року Верховна Рада прийняла Закон №193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Пунктами 2 та 3 розділу ІІ цього Закону визначено, що з дня набрання чинності цим Законом повноваження членів ВККС припиняються, а Вища рада правосуддя протягом 90 днів з дня набрання чинності цим Законом формує за результатами конкурсу склад ВККС відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Крім того, у пункті 8 розділу ІІ цього Закону встановлено, що процедури, які були розпочаті ВККС відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів» до набрання чинності цим Законом, продовжуються згідно з рішенням ВККС, утвореної відповідно до цього Закону.

Водночас, незважаючи на припинення повноважень членів ВККС, питання терміну дії результатів кваліфікаційного іспиту не було врегульовано, хоча це безпосередньо впливає на права та інтереси кандидатів на посаду судді.

Слід зазначити, що вже зараз склалася ситуація, що протягом шести місяців новий склад ВККС не сформовано.

11 березня 2020 року Конституційний Суд України ухвалив рішення №4-р/2020, яким визнав окремі положення Закону 193-ІХ неконституційними. Відповідно до цього рішення, Верховній Раді України рекомендовано невідкладно привести положення законодавства у відповідність до цього Рішення.

Без відповідного Закону запустити роботу ВККС неможливо. Отже, дата початку виконання в повному обсязі повноважень членами ВККС невідома, а строк дії результатів кваліфікаційного іспиту спливає.

Відповідно до інформації, що міститься на сайті ВККС, станом на 27.04.2020 визначено, що кількість вакантних посад суддів у місцевих судах становить 4465. Нестача суддів, що відправляють правосуддя, та дефіцит кадрів суддів є однією із пріоритетних проблем, що потребує вирішення.

Варто зауважити, що процедуру добору та призначення суддів можна оцінити як тривалу та досить складну, оскільки вона має декілька послідовних рівнів, за участю великої кількості органів з різноманітними функціями та повноваженнями. Для проведення процедури добору за європейськими стандартами (у тому числі для проходження підготовки кандидатами на посаду судді у Національній школі суддів України), а також складення кваліфікаційного іспиту було витрачено значну суму коштів з державного бюджету України та допомоги донорів.

Держава не може допустити втрату якісно та належно підготовлених для судової системи кадрів, особливо зважаючи на те, що одним із пріоритетів реформування судової влади є подолання проблеми дефіциту кадрів суддів.

Європейська Комісія "За демократію через право" (Венеційська Комісія) у пункті 48 Висновку щодо внесення змін до законодавства, яке регулює діяльність Верховного Суду та органів суддівського врядування від 9 грудня 2019 року № 969/2019 звернула увагу, що "… підхід повинен полягати в тому, щоб спочатку реформувати нижчі інстанції та заповнити ці вакансії… В іншому випадку доступ до суду відповідно до статті 6 ЄКПЛ буде серйозно уповільнений".

За цих обставин кандидати, які пройшли прозору процедуру добору за європейськими стандартами та склали кваліфікаційний іспит, мали правомірні очікування щодо реалізації свого права на проходження процедур, необхідних для зайняття посади судді, зараз перебувають у стані невизначеності через припинення повноважень членів ВККСУ. Зупинення дії результатів кваліфікаційного іспиту, і, відповідно терміну перебування кандидатів у резерві, сприятиме не лише справедливому вирішенню питання щодо захисту права кандидатів на посаду судді місцевого суду в умовах припинення повноважень членів ВККСУ, а й, насамперед, дозволить державі виконати обов'язок щодо своєчасного наповнення вакантних посад суддів за рахунок чинного кадрового резерву та забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя.

Також це виправдає витрачені кошти державного бюджету на підготовку кандидатів на посаду судді місцевого загального суду.

Положення законопроекту

Законопроектом  Розділ XII Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» доповнюється пунктом 291, у якому пропонується унормувати перебіг строку дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України зараховано до відповідного резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів.

Цю норму пропонується викласти таким чином:

                             Розділ XII

Прикінцеві та перехідні положення

  1. 291. З дня припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відповідно до пункту 2розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2019, № 50, ст. 354) зупинити перебіг строку дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, яких було зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів.

З дня прийняття рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, утвореної відповідно до цього Закону, перебіг строку, який зупинявся відповідно до цього пункту, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення".

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва