Мін’юст похвалився першими надходженнями від платних камер в СІЗО

13:00, 19 июня 2020
У липні відомство планує показати, на що були спрямовані отримані кошти.
Мін’юст похвалився першими надходженнями від платних камер в СІЗО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Експериментальний проект зі створення платних камер у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби вже приніс відомству понад 115 тисяч гривень, що були сплачені за користування платними камерами і за які вже розпочато ремонти безкоштовних камер. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телевізійного ток-шоу.

«Думаю, у липні ми продемонструємо результат витрачання цих коштів на ремонти безкоштовних камер СІЗО», - повідомив очільник міністерства.

Він нагадав, що платні камери створені в Київському, Чернігівському, Запорізькому, Львівському, Вільнянському та Дніпровському слідчих ізоляторах. Незабаром планується відкриття подібних камер в п’яти інших містах.

У платних камерах створено покращені побутові умови. Там є холодильник, телевізор, мікрохвильова піч, більша площа приміщення з розрахунку на одну людину тощо. Камери розраховані на дві-три-чотири особи. Для «мешканця» СІЗО перебування у платній камері обійдеться в 12 тисяч гривень на місяць у Києві, а в інших містах плата сягає лише трьох-чотирьох тисяч.

«Джакузі там немає, просто створені більш-менш нормальні умови для перебування», - зазначив Денис Малюська.

Куратор пенітенціарної системи підкреслив також, що експеримент започатковувався, по-перше, з огляду на те, що особи, які знаходяться в слідчому ізоляторі, поки що не є злочинцями, вони ще не мають вироку суду, і часто їх провина виявляється хибною або залишається недоведеною.

«Якщо ми тримаємо цих осіб в жахливих умовах, то потім державі, платникам податків нерідко доводиться сплачувати компенсації за вироками Європейського суду з прав людини, який задовольняє скарги позбавлених волі на недотримані нашою державою стандарти», - зауважив міністр.

По-друге, за його словами, щоб забезпечити нормальні умови перебування людей у слідчих ізоляторах, в держбюджеті бракує фінансових можливостей.

«У нас зараз вкрай складна ситуація з бюджетом, тому ми не хочемо відбирати кошти у пенсіонерів, освітян, медиків, коли окремі проблеми ми можемо вирішити самі», - пояснив мету експерименту Денис Малюська.

Як відомо, Кабінет Міністрів України у квітні 2020 року підтримав експериментальний проект щодо платних послуг з надання поліпшених побутових умов та харчування особам, узятим під варту, у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби. Гроші від таких платних послуг будуть направлятися в спеціальний фонд, з якого фінансуватимуть поточні та капітальні ремонти в СІЗО.

Експеримент триватиме до 31 грудня 2021 року. Після чого буде прийнято рішення про доцільність законодавчого закріплення таких платних послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді